Linkovi

Ulične borbe u Lugansku


Izbeglice iz Ukrajine peške prelaze granicu sa Rusijom u regionu Rostov, 19. avgusta 2014.
Izbeglice iz Ukrajine peške prelaze granicu sa Rusijom u regionu Rostov, 19. avgusta 2014.

Ulične borbe vode se u centru Luganska na istoku Ukrajine izmedju vojske i proruskih pobunjenika.

Ukrajinski vojni portparol saopštio je da vojska kontroliše deo grada i da napreduje. Sukobi su, medjutim, doveli do obustavljanja portage za telima žrtava iz konvoja koji su, prema tvrdnjama ukrajinske vojske, juče napali pobunjenici. Uporedo sa okršajima, pojačani su diplomatski pokušaji da se reši kriza - predsednici Rusije i Ukrajine sastaće se 26. avgusta u Belorusiji a takodje je najavljena poseta nemačke kancelarke Angele Merkel Kijevu narednog vikenda.

Vlada u Kijevu navodi da se u Lugansku vode ulične bitke a da ukrajinska vojska preuzima kontrolu nad gradom “ulicu po ulicu.” Zbog sukoba vojske I pobunjenika, desetine hiljada civila pobegle su iz Luganska. Grad je već 17 dana bez struje i vode, a telefonske veze su u prekidu.

Lokalno porodilište je svoj podrum pretvorilo u sklonište za porodilje i bebe, u koje su svi morali da sidju dva puta protekle nedelje da bi se zaštitili od granata.

“Držimo decu u inkubatorima I dajemo sve od sebe da bombardovanje ne utiče na njih. Ali morate da razumete, ne možemo ni da naslutimo koji efekat granatiranje ima na decu, udari imaju različiti intenzitet”, kaže Natalija Muhina, medicinska sestra.

Muhina dodaje da nijedna organizacija, uključujući i Crveni krst, nije došla da ponudi pomoć porodilištu i evakuiše majke i decu.

Prema podacima UN-a, zbog borbi na istoku Ukrajine gotovo 344,000 ljudi pobeglo je iz svojih kuća. Sukobi su otežali potragu za žrtvama jučerašnjeg napada na izbeglički konvoj blizu Luganska. Prema tvrdnjama Kijeva, u konvoju je bilo više desetina ljudi, medju kojima i dece.

“Vojni stručnjaci za deminiranje pronašli su prvih 15 tela civila. Medjutim, oružani sukobi terorista i anti-terorističkih snaga počeli su u ovom okrugu i zato je potraga za žrtvama privremeno zaustavljena”, ističe Andrij Lisenko, portparol ukrajinskog saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Vodja separatista je demantovao da su pobunjenici napali civile, i okrivio za incident ukrajinsku vojsku. Portparol Stejt Departmenta Mari Harf osudila je napad, ističući da su žrtve bili nedužni civili. Ona je, medjutim, istakla da SAD ne mogu da potvrde ko je odgovoran za napad.

Za to vreme, proruski mediji danas su prikazali snimke gradova Luganska i Makivke, koji su oštećeni u granatiranju. U Lugansku je izgorela pijaca u centru grada dok je u Makivki granatirana sudnica.

Oko 200 kamiona iz ruskog konvoja sa humanitarnom pomoći i dalje je parkirano oko 28 kilometara od rusko-ukrajinske granice, čekajući inspekciju pre nego što Medjunarodni Crveni Krst ne počne distribuciju te pomoći. Žitelji istočne Ukrajine svakodnevno prelaze granicu kod kontrolnog punkta u Donjecku, kako bi kupili hleb i mleko u Rusiji. Iako su ostali bez posla I bez osnovnih namirnica, nisu spremni da napuste svoje kuće.

“Svi sede i čekaju. Plašimo se da odemo. Gde ćemo da radimo? Kako da ostavimo sve za sobom? Grad Samsonovka je uništen, rudnici su zatvoreni. Nema mesta gde mogu da rade naši sinovi i muževi. Kako ćemo da preživimo?”, kaže Ukrajinka koja se predstavila samo kao Elena.

Diplomatsko rešenje krize pokušaće da se nadje u Belorusiji - iz Kremlja je danas saopšteno da će se ruski predsednik Vladimir Putin pridružiti ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku na sastanku na visokom nivou u Minsku 26. avgusta. U sastanku će takodje učestvovati EU, Belorusija i Kazahstan.

XS
SM
MD
LG