Linkovi

Putin: "Državnost" za jugoistočnu Ukrajinu


Proruski pobunjenici u Donjecku, 31.avgust 2014.
Proruski pobunjenici u Donjecku, 31.avgust 2014.

Istaknuti američki zakonodavac, senator Robert Menendez, kaže da bi SAD i Evropa trebalo da naoružaju ukrajinsku vojsku da bi mogla da se suprostavi, kako je rekao, ruskoj invaziji.

Menendez, koji je na čelu Senatskog odbora za odnose sa inostranstvom, rekao je da "hiljade" ruskih vojnika u Ukrajini pružaju podršku separatistima te da bi SAD, EU i NATO trebalo da pruže Ukrajincima šansu da se odbrane.

Demokratski senator iz Nju Džerzija je podvukao da ne sugeriše da SAD i NATO pošalju vojnike u Ukrajinu.

Ranije danas, ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je na "hitne" i "suštinske razgovore" o državnosti za jugoistočnu Ukrajinu. Ruske novinske agencije izveštavaju da je Putin u govoru na državnoj televiziji rekao da je državnost neophodna kako bi se zaštitili pravni interesi ljudi koji žive u tom regionu.

Moskva je do sada apelovala na veću, ali ograničenu autonomiju za istočne delove Ukrajine, gde žive mnogi gradjani koji govore Ruski i gde su proruski separatisti aktivni.

Evropska unija je pretila Rusiji novim sankcijama ukoliko Moskva nastavi vojne akcije u istočnoj Ukrajini. Zemlje članice su međutim duboko podeljene povodom ozbiljnosti mogućih akcija, jer čak 28 članova evropskog bloka zavisi od ruskog gasa i trgovine.

XS
SM
MD
LG