Linkovi

Lavrov: Moskva šalje još humanitarne pomoći


Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov najavljuje novi ruski humanitarni konvoj namenjen Ukrajini.
Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov najavljuje novi ruski humanitarni konvoj namenjen Ukrajini.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je danas rekao da Moskva želi da pošalje još jedan humanitarni konvoj u istočnu Ukrajinu.

Obrativši se novinarima u Moskvi, Lavrov je rekao da je već informisao ukrajinsku vladu o tim namerama.

„Juče smo poslali specijalnu notu ukrajinskom Ministarstvu inostranih poslova da ih informišemo o svojoj nameri da pripremimo još jedan humanitarni konvoj. Uključili smo detaljnu listu dobara koje planiramo da pošaljemo, kao i količinu, te izrazili nadu da će biti uspostavljena bliska saradnja sa ukrajinskim vlastima tokom pregovora o svim neophodnim formalnostima. Nadamo se da za to, uzevši u obzir iskustvo koje imamo, neće biti potrebno puno vremena kao što je bio slučaj sa prvim konvojem.“

Rusija je suočena sa kritikom Kijeva i zapada zbog nedavnog humanitarnog konvoja namenjenog gradu Luhansku koji drže proruski separatisti.
Konvoj je organizovan bez odobrenja Kijeva. Rusija takodje nije čekala na Medjunarodni komitet crvenog krsta da završi proceduru inspekcije.

U medjuvremenu, Ukrajina je saopštila da su se vladine snage sukobile sa konvojem oklopnih transportera separtista u blizini granice sa Rusijom.

Vojni izvori navode da je taj konvoj zaustavljen danas dok je napredovao u blizini jednog grada na moru Azov.

Francuska novinska agencija navela je izjave ukrajinskih funkcionera da je konvoj ušao u Ukrajinu iz Rusije. Taj izveštaj nije potvrdjen iz nezavisnog izvora.

XS
SM
MD
LG