Linkovi

Novi napadi proruskih demonstranata


Napad na policijsku stanicu u ukrajinskom gradu Horlivka, april, 14, 2014.
Napad na policijsku stanicu u ukrajinskom gradu Horlivka, april, 14, 2014.

Proruski demonstranti u Ukrajini ignorisali su rok koji im je vlada dala da napuste okupirane zgrade, dok je ukrajinski predsednik zapretio vojnim obračunom.

Desetine učesnika protesta polupale su prozore policijske stanice u istočnom ukrajinskom gradu Horlivka i sukobile se sa policijom, dok su zauzimale objekat. Demonstranti, koji se nalaze iza barikada u okupiranim zgradama, traže održavanje referenduma o otcepljenju od Ukrajine i pripajanju Rusiji.

Medjutim, jutrošnji krajnji rok je prošao bez ikakvih akcija bezbednosnih snaga protiv demonstranata koji su i dalje iza barikada u Slavjansku i u drugim gradovima.

Vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Oleksandar Turčinov zapretio je danas da će pokrenuti "sveobuhvatnu terorističku operaciju" protiv onih koji su zauzeli zgrade lokalne administracije. U telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban ki-Munom, Turčinov je rekao da bi pomoć svetske organizacije u toj operaciji bila dobrodošla.

Turčinov je prethodno rekao da nije protiv nacionalnog referenduma o tome kakva bi zemlja Ukrajina trebalo da bude. Takođe je dodao da je siguran da bi većina gradjana podržala ujedinjenu i nezavisnu Ukrajinu, možda uz pružanje šire lokalne autonomije na istoku. Naveo je i da bi takav referendum bio održan 25. maja istog dana kada se održavaju predsednički izbori.

U Moskvi, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je danas rekao da veruje da bi Ukrajinci koji govore Ruski u istočnom delu zemlje trebalo da budu uključeni u sastavljanje novog ustava. Lavrov je ponovo negirao da Rusija ima bilo kakve veze sa nemirima u istočnoj Ukrajini.

U Vašingtonu, portparol Bele kuće Džej Karni potvrdio je izveštaje ruskih medija da je direktor CIA Džon Brenan proteklog vikenda boravio u Kijevu, ali je demantovao tvrdnje da je Centralna obaveštajna agencija ohrabrila Ukrajinu da upotrebi silu protiv separatista.

U Luksemburgu, ministri inostranih poslova Evropske unije odlučili su da prošire listu osoba protiv kojih su uvedene sankcije zbog uloge u ukrajinskoj krizi. Savetnici francuskog predsednika u međuvremenu su saopštili da je Fransoa Oland o krizi danas razgovarao sa američkim predsednikom Barakom Obamom.
XS
SM
MD
LG