Linkovi

Ukrajina: Pro-ruski demonstranti upali u vladine zgrade


Pro-ruski demonstranti su posle upada u zgradu regionalne uprave u Donjecku okačili ruske zastave, 6. april, 2014.
Pro-ruski demonstranti su posle upada u zgradu regionalne uprave u Donjecku okačili ruske zastave, 6. april, 2014.

Stotine demonstranta su se okupile na gradskom trgu ispod, pozdravljajući uzvicima odobravanja dok su oni unutar zgrade bacali ukrajinske zastave kroz prozor.

Veliki broj pro-ruskih demonstranata upao je u vladine zgrade u istočnim ukrajinskim gradovima Donjeck i Luhansk, mašući ruskim zatavama i apelujući za regionalni referendum o nezavisnosti.

Velika grupa ljudi je danas u Donjecku upala u zgradu regionalne uprave, zabarikadirala vrata i okačila ruske zastave na prozorima. Stotine demonstranta su se okupile na gradskom trgu ispod, pozdravljajući uzvicima odobravanja dok su oni unutar zgrade bacali ukrajinske zastave kroz prozor.

U obližnjem Luhansku, policija u opremi specijalaca se sukobila sa maskiranim demonstrantima koji su bacali petarde u vazduh i udarali po metalnim štitovima pripadnika bezbednosne policije.

Rusija je prošlog meseca anektirala Krim, posle regionalnog referenduma koji je rezultirao sveobuhvatnim proglašenjem nezavisnosti od Ukrajine i namerom da se Krim priključi ruskoj federaciji.

Predstavnik ukrajinskog predsednka Oleksandera Turčinova, rekao je da je Turčinov zbog ovih protesta otakazao današnju posetu Litvaniji i sazvao vanredni sastanak šefova bezbednosti u Kijevu.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova, Arsen Avakov, postavio je poruku na društvenim mrežama optuživši ruskog predsednika, Vladimira Putina, i bivšeg predsednika Ukrajine, Viktora Janukoviča, da podstiču i finansiraju najnovije proteste.
XS
SM
MD
LG