Linkovi

Jacenjuk: Rusija želi treći svetski rat


Ukrajinsko oklopno vozilo na kontrolnom punktu blizu sela Artemjovska
Ukrajinsko oklopno vozilo na kontrolnom punktu blizu sela Artemjovska

Ukrajinski premijer upozorio je da ruske akcije mogu da dovedu do šireg vojnog sukoba u Evropi, dok se zaoštrava situacija na istoku Ukrajine i granici te zemlje sa Rusijom

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk optužio je Rusiju da pokušava da izazove “Treći svetski rat”, i da joj je cilj da vojno i politički okupira Ukrajinu. U medjuvremenu, novo nasilje na istoku Ukrajine – gde je došlo do eksplozije jednog vojnog helikoptera. U napadu nije bilo žrtava. Tokom današnje posete Seulu, predsednik Obama je u razgovoru sa novinarima kritikovao “novo rusko mešanje na istoku Ukrajine”.

Ukrajinski vojni helikopter eksplodirao je na pisti baze blizu istočnog grada Kramatorska. Novinar Glasa Amerike Araš Arabasadi bio je jedan od prvih reportera na licu mesta. Jedan meštanin je video eksploziju, ali ne i šta ju je izazvalo.

“Nešto je eksplodiralo a onda se helikopter zapalio. Ništa nismo videli. Nisam video nikakve ljude blizu helikoptera.”

U trenutku dok su očevici prenosili šta su videli, odjeknulo je još nekoliko eksplozija.

Neki ukrajinski zvaničnici naveli su da je helikopter pogodila granata koju su ispalile proruske jedinice, dok drugi kažu je do eksplozije došlo nakon što je snajperista pogodio rezervoar za gorivo.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk optužio je Rusiju da ima tri cilja – da spreči ukrajinske izbore, zbaci prozapadnu vladu i okupira Ukrajinu vojno i politički.

"Svet još nije zaboravio drugi svetski rat, a Rusija je već spremna da započne treći svetski rat. Celokupna odgovornost za agresiju na ukrajinsku teritoriju i podrivanje medjunarodne bezbednosti i stabilnosti leži na rukovodstvu Ruske Federacije. To je zemlja koja krši povelju UN, koja je prekršila naše bilateralne sporazume I ponaša se kao gangster naoružan do zuba.”

Ukrajinski zvaničnici najavili su da planiraju da blokiraju grad Slavjansk u okviru anti-terorističkih operacija u istočnoj Ukrajini. U jučerašnjem obračunu poginulo je do pet osoba. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov osudio je bezbjednosnu operaciju Kijeva na istoku zemlje.

“Oko 160 tenkova, 250 oklopnih vozila i druga teška vojna oprema, avijacija vodi rat protiv sopstvenog naroda. To je krvavi zločin a oni koji su naterali armiju da to radi će platiti i suočiti se sa pravdom.”

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da su proruski ekstremisti u Slavjansku zaustavili autobus u kojem je bilo sedam predstavnika OEBS-a i petoro ukrajinskih vojnika, i da su pritvorili te putnike.

U medjuvremenu, američki predsednik Barak Obama telefonom je razgovarao o krizi u Ukrajini sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, italijanskim premijerom Mateom Rencijem i britanskim premijerom Dejvidom Kameronom. Kako je saopšteno iz Bele kuće, četvoro lidera se složilo sa ocenom da je Ukrajina preduzela “pozitivne korake” da se drži dogovora potpisanog u Ženevi prošle nedelje, dok Rusija “to nije uzvratila.” Prema saopštenju Bele kuće, Obama je izjavio da su SAD spremne da uvedu nove ciljane sankcije protiv Rusije, a lideri Nemačke, Italije, Francuske i Britanije dogovorili su se da koordinišu dodatne korake.

Tokom današnje posete Seulu, predsednik Obama je u razgovoru sa novinarima kritikovao “novo rusko mešanje na istoku Ukrajine”.

“Dolazimo do tačke kada će predsednik Putin morati da donese krupnu odluku. Da li je spreman da vidi dodatno slabljenje već krhke ekonomije, da li će nastaviti da koristi vojnu silu i destabilizujuće aktivnosti kao do sada?”

Inače, zbog povlačenja investitora iz Rusije, agencija za kreditni rejting “Standard i Purs” smanjila je rejting te zemlje na trostruko B-.

Državni sekretar Džon Keri juče je rekao da Moskva čini “skupu grešku” zato što ne obuzdava separatiste. I Keri i Obama optužili su Rusiju da se ne pridržava Ženevskog sporazuma, a državni sekretar je naglasio da Kremlj nije preduzeo ni jedan korak na deskalaciji tenzija nakon potpisivanja dogovora.

Ruski šef diplomatije je pak optužio Zapad za podizanje tenzija, navodeći da će proruski separatisti položiti oružje ako ukrajinska vlada prvo raščisti svoje demonstrante iz prestonice.

Rusija je dramatično povećala broj vonika rasporedjenih duž granice sa Ukrajinom.
Ukrajinski ambasador u Ujedinjenim nacijama rekao je Glasu Amerike da je Moskva udvostručila vojne trupe na granici, na oko 80 hiljada vojnika.
XS
SM
MD
LG