Linkovi

Porošenko obećao da će osloboditi istok


Gradjani čekaju humanitarnu pomoć u blizini Slavjanska
Gradjani čekaju humanitarnu pomoć u blizini Slavjanska

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je posetio trupe u istočnom delu zemlje gde je vojska potisnula pro-ruske pobunjenike. I dok se dve strane pripremaju za ono što bi mogla biti konačna bitka, Moskva i Kijev navode da su pregovori o prekidu vatre još uvek mogući.

Predsednik Petro Porošenko odlikovao je ukrajinske vojnike na istoku koji su primorali proruske pobunjenike da se povuku sa teritorije koju su kontrolisali mesecima - u gradove Donjeck i Luhansk.

„Želim da kažem jednu stvar – neće biti uličnih borbi u Donjecku. Ti pobunjenici jednostavno uznemiravaju stanovnike Donjecka. Nema tamo za njih budućnosti. Stoga postoji samo jedan put napred, a to je mir, razoružavanje, amenstija i moj politički plan koji obuhvata decentralizaciju.“

U govoru održanom u bivšem uporištu pobunjenika Slavjansku, Porošenko je obećao da će ponovo osloboditi čitavu istočnu Ukrajinu.

Medjutim, to neće biti lak zadatak, kaže Stanislav Belkovski, osnivač i direktor Moskovskog instituta za nacionalnu strategiju.

„Glavne bitke su tek pred nama. Separatisti bi mogli da zaštite Donjeck i Luhansk daleko efikasnije od ukrajinskih snaga nego mali Slavjansk. Stoga ne bih preuveličavao istinski vojni značaj ove pobede u Slavjansku.“

Pobunjenici odbijaju da se odreknu oružja i digli su u vazduh mostove i utvrdjene kontrolne punktove na prilazima Donjecku u okviru prirprema za sukob.

Aleksandar Kodakovski je šef bezbednosne službe u samoproglašenoj Narodnoj repubilici Donjeck.

„Oni se sada približavaju scenariju koji je najmanje od koristi za njih, a od velike koristi za nas – a to je rat u gradu. Njihova prednost u ljudstvu je kompenzovana uslovima u kojima ćemo se mi naći tokom sukoba.“

U medjuvremenu, ruski ministar inostranih poslova, Sergej Lavrov apeluje za bezuslovni prekid vatre.

„Pobunjenici su spremni za to. Ali nisu spremni da odgovore na ultimatum da kapituliraju i predaju se u nadi da će dobiti amnestiju, što je obećano mirovnim planom predsednika Porošenka kako bi se utro put ka dijalogu."

Kijev optužuje Rusiju da snabdeva pobunjenike oružjem, što je optužba koju Moskva demantuje. Mnogi brinu da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da izabere direktniju vojnu intervenciju kako bi obezbedio opstanak pobunjenika.

Odbrambeni analitičar Pavel Felgengauer je kolumnista za moskovski dnevnik Novaja Gazeta.

„Trenutno Putinova politika nije da Ukrajina bude nestabilna već stabilna – odnosno neka vrsta zamrznutog konflikta što bi Rusiji dalo dobru poziciju u odnosu na vladu u Kijevu.“

U medjuvremenu, borba za ukrajinsku budućnost se nastavlja – i ostavlja trajne ožiljke na istoku zemlje čije delove drže pobunjenici.

XS
SM
MD
LG