Linkovi

Eksplozija u rudniku u Donjecku


Rudari ispred rudnika Zasjatko u Donjecku u Ukrajini, 4. mart 2015.
Rudari ispred rudnika Zasjatko u Donjecku u Ukrajini, 4. mart 2015.

Desetine rudara se i dalje vode kao nestale, a strahuje se da su poginuli u eksploziji u rudniku uglja u istočnom delu Ukrajine, koji je pod kontrolom pobunjenika.

Predstavnici pobunjenika u separatističkom uporištu Donjecku izjavili su da eksplozija nije izazvana granatama, koje često padaju na tu oblast. Pro-separatistička novinska agencija u Donjecku je prenela izjave zvaničnika da je eksplozija navodno izazvana mešavinom gasa i vazduha.

Spasilačke ekipe i dalje tragaju za žrtvama u rudniku uglja Zasjatko, a neki od povređenih rudara saopštavaju da su videli kako je pet tela izneto iz rudnika.

Zvaničnici u Kijevu su u početku rekli da je najmanje 33 ljudi izgubilo život, ali su kasnije izjavili da taj broj ne može da bude potvrđen.

Lokalni zvaničnici su naveli da je u vreme eksplozije u rudniku bilo više od 200 radnika, kao i da uzrok nesreće nije poznat.

Novinar Glasa Amerike je na licu mesta razgovarao sa rođacima rudara, koji su rekli da nemaju nikakve podatke o svojim članovima porodice.

Jedan rudar je Glasu Amerike saopštio da su on i sedmorica njegovih kolega uspeli da se spasu jer nisu bili toliko duboko u rudniku.

XS
SM
MD
LG