ponedeljak, 21. april 2014

Aktuelno

UBS da plati kaznu od milijardu i po dolara

Švajcarska banka UBS platiće međunarodnim regulatorima kaznu od milijardu i po dolara, posle priznanja da je lažno utvrdjivala globalne kamate na zajmove.

Veličina slova - +
Glas Amerike
UBS je danas pristao da plati kazne američkim, britanskim i švajcarskim vlastima i da prizna krivicu po optužbi za prevaru u Sjedinjenim Državama. Američki i britanski regulatori su prošlog juna već izrekli kaznu britanskoj banci „Barklejs“ od 450 miliona dolara, na osnovu iste optužbe.

Pod istragom su još neke finansijske institucije i regulatori proveravaju na koji način su njihovi ugovori uticali na osnovnu kreditnu kamatu poznatu pod imenom „libor“, što je skraćenica za „londonsku međubankarsku ponuđenu kamatu“. „Libor“ se koristi u celom svetu za određivanje kamatnih stopa u finansijskim transakcijama u vrednosti od preko 300 hiljada milijardi dolara.

Istražitelji su saopštili da je manipulisanje UBS-a sa „libor“ kamatnom stopom bilo usredsređeno na njegov japanski ogranak. Trgovci su od 2005. do 2010. nastojali da povećaju profit i sakriju finansijske probleme švajcarske banke 2008. godine - podnoseći lažne podatke za proračun „libora“. Jedan od finansijskih trgovaca je čak ponudio svom službeniku 100 hiljada dolara za pomoć u održavanju niske stope „libora“.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni studioi
X
20.04.2014
<p> <strong>Otvoreni studio</strong> je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.</p>

PRIDRUŽITE NAM SE...