četvrtak, 11. februar 2016

Aktuelno

UBS da plati kaznu od milijardu i po dolara

Švajcarska banka UBS platiće međunarodnim regulatorima kaznu od milijardu i po dolara, posle priznanja da je lažno utvrdjivala globalne kamate na zajmove.

Glas Amerike
UBS je danas pristao da plati kazne američkim, britanskim i švajcarskim vlastima i da prizna krivicu po optužbi za prevaru u Sjedinjenim Državama. Američki i britanski regulatori su prošlog juna već izrekli kaznu britanskoj banci „Barklejs“ od 450 miliona dolara, na osnovu iste optužbe.

Pod istragom su još neke finansijske institucije i regulatori proveravaju na koji način su njihovi ugovori uticali na osnovnu kreditnu kamatu poznatu pod imenom „libor“, što je skraćenica za „londonsku međubankarsku ponuđenu kamatu“. „Libor“ se koristi u celom svetu za određivanje kamatnih stopa u finansijskim transakcijama u vrednosti od preko 300 hiljada milijardi dolara.

Istražitelji su saopštili da je manipulisanje UBS-a sa „libor“ kamatnom stopom bilo usredsređeno na njegov japanski ogranak. Trgovci su od 2005. do 2010. nastojali da povećaju profit i sakriju finansijske probleme švajcarske banke 2008. godine - podnoseći lažne podatke za proračun „libora“. Jedan od finansijskih trgovaca je čak ponudio svom službeniku 100 hiljada dolara za pomoć u održavanju niske stope „libora“.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
10.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE