Linkovi

Ubijen ruski opozicionar Boris Njemcov


Boris Njemcov, ruski opozicioni političar i bivši zamenik premijera, ubijen je u centru Moskve iz vatrenog oružja, saopštilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Pogođen je sa četiri metka u leđa. Žena iz Ukrajine koja je bila u njegovom društvu nije povređena. Policija je pokrenula poteru za ubicama čiji identitet još nije poznat.

55-godišnji Njemcov, istaknuti kritičar predsednika Vladimira Putina, u nedelju je trebalo da govori na prvom velikom opozicionom protestu koji se održava u ruskoj prestonici posle više meseci. Javno je isticao neefikasnost Putinove vlade, ogromnu korupciju i politiku Kremlja prema Ukrajini. Prošle godine je, uoči Olimpijskih igara u Sočiju, obelodanio izveštaj optužujući vlasti i organizatore da su u korupcionaškoj šemi protivpravno prigrabili više od 30 milijardi dolara.

Ubijen je dok je, kako se tvrdi, pripremao dokaze o direktnoj umešanosti Rusije u separatističke akcije na istoku Ukrajine. Njegov advokat kaže da je Boris Njemcov žrtva ruskog političkog režima, bez obzira na to ko je povukao obarač.

Novinska agencija Tas prenela je prethodno izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina koji veruje da atentat na Njemcova deluje kao "naručeno ubistvo", i da bi mogao da bude "provokacija." Putinov portparol Dmitri Peskov najavio je da će predsednik čično rukovoditi istragom.

Ruski policajci pored tela ubijenog Boris Njemtsova
Ruski policajci pored tela ubijenog Boris Njemtsova

Predsednik Barak Obama saopštio je da "SAD osuđuju brutalno ubistvo Borisa Njemcova." U saopštenju se od ruskih vlasti traži da sprovedu "hitnu, nepristrasnu i transparentnu istragu" i da "odgovorne privedu pravdi". Iskazuje se iskreno saučešće porodici Njemcova i "ruskom narodu, koji je izgubio jednog od najelokventnijih i najpredanijih branilaca njegovih prava":

I državni sekretar Džon Keri, u posebnoj je izjavi naveo kako je Njemcov "život posvetio demokratskijoj, prosperitetnijoj i otvorenijoj Rusiji."

Pokušavao je da "reformiše i otvori Rusiju, da narodu Rusije omogući da ima više uticaja na život u svojoj zemlji".

Poruke saučešća stigle su i od ukraijinskih lidera - Petra Porošenka i Arsenija Jacenjuka.

Mnogi ruski analitičari su svojevremeno smatrali Njemcova mogućim kandidatom za predsednika Rusije.

Bio je zamenik premijera u vreme Borisa Jeljcina, i postao jedan od najistaknutijih kritičara predsednika Putina, posebno posle prošlogodišnje agresije na Ukrajinu.

U septembru, Njemcov je izjavio dopisniku Glasa Amerike da Putin želi da se osveti Ukrajini zbog smene proruskog predsednika. On je dodao da se Putin plaši da bi ono što se dogodilo u Ukrajini moglo da se dogodi u Rusiji i da pro-evropsku Ukrajinu vidi kao pretnju sopstvenoj moći.

U nedavnom intervjuu za magazin Sobesednik, Njemcov je kazao kako njegova majka brine da bi Putin mogao da ga ubije zbog otvorenog i oštrog protivljenja ratu u Ukrajini.

“Ona je zaista ozbiljno zabrinuta da bi mogao da me ubije zbog svih mojih izjava, uživo i na drušvenim mrežama. Ne šalim se, ona je pametna osoba", rekao je Njemcov ističući tad da je i sam zabrinut, "ali ne tako ozbiljno kao majka."

XS
SM
MD
LG