Linkovi

Turska oborila ruski borbeni avion


Turska oborila ruski borbeni avion Su-24
Turska oborila ruski borbeni avion Su-24

Ruski predsednik poručio da je obaranje aviona "nož u leđa" Rusiji i da će imati ozbiljne posledice po odnose dve zemlje, dok Ankara tvrdi da je letelica ignorisala upozorenja da napusti turski vazdušni prostor

Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je Tursku da podržava terorizam, pošto je turski lovac F-16 oborio ruski borbeni avion Su-24 na granici sa Sirijom, dok zvanična Ankara insistira da je štitila svoj vazdušni prostor.

Putin se obratio medijima tokom sastanka sa jordanskim kraljem Abdulahom II u ruskom letovalištu Soči i tom prilikom uputio vrlo oštre reči na račun Turske.

"Ovaj incident izlazi iz okvira uobičajene borbe protiv terorizma. Naravno da je naša vojska ušla u herojsku bitku sa terorom, bez razmišljanja o svojim životima, ali današnji gubitak predstavlja ubod nožem u leđa od strane saučesnika terorista", poručio je ruski predsednik.

Putin je naglasio da avion ni u jednom trenutku nije leteo izvan sirijske teritorije i da nije predstavljao pretnju Turskoj. Međutim, u Ankari, predsednik vlade Turske Ahmet Davutoglu insistirao je da su ruski piloti ignorisali nekoliko upozorenja da su povredili turski vazdušni prostor.

"Svako treba da zna da ćemo napraviti žrtvu kakva god bude potrebna i preduzeti svaku neophodnu predostrožnost kada je naša zemlja okružena plamenom, a bezbednost naših granica i životi naših građana ugroženi. Reakciju turskih oružanih snaga na avione koji su prekršili turski vazdušni prostor trebalo bi ocenjivati iz tog ugla", objasnio je Davutoglu.

Rusija je prethodnih dana počela da gađa oblasti u Siriji u kojima žive etnički Turkmeni, potvrdili su agenciji Rojters američki zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni. Oni takođe navode da su ruski vazdušni napadi u tom regionu bili usmereni na protivnike sirijskog predsednika Bašara al-Asada, a ne ekstremiste Islamske države.

U međuvremenu, zamenik komandanta pobunjeničkih turkmenskih boraca u Siriji pokazao je komad padobrana novinarima i rekao da su njegovi ljudi otvorili vatru na dvojicu ruskih pilota pošto su se katapultirali iz pogođenog aviona.

"Piloti su pronađeni mrtvi. Naši borci će doneti njihova tela ovde. Otvorili smo vatru na njih dok su bili u vazduhu i oni su poginuli u vazduhu", rekao je Alpaslan Čelik, zamenik komandanta druge divizije turkmenskih snaga.

Portparol američke vojske potvrdio je da su turski piloti više puta upozorili ruski avion i da nisu dobili odgovor. Međutim, on je naveo da još nije jasno na kojoj strani granice je bio avion.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov otkazao je posetu Turskoj planiranu za sutra i rekao da je njegovo ministarstvo preporučilo ruskim državljanima da ne putuju u u tu zemlju.

XS
SM
MD
LG