sreda, 04. maj 2016

Aktuelno

Povlačenje policije u Istanbulu

Policija se povukla sa trga Taksim u Istanbulu, gde se i danas sukobila sa demonstrantima koji su prvobitno protestovali zbog preuređenja lokalnog parka

Sukob policije i demonstranata u IstanbuluSukob policije i demonstranata u Istanbulu
x
Sukob policije i demonstranata u Istanbulu
Sukob policije i demonstranata u Istanbulu
Glas Amerike
Očevici navode da su hiljade demonstranata preplavile trg nakon što je policija uklonila barikade oko parka. 

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je prethodno najavio da će biti nastavljena realizacija projekta preuređenja Taksima i pozvao demonstrante da okončaju proteste. Takođe je najavio istragu navoda o prekomjernoj upotrebi suzavca.

Protest zbog uništavanja lokalnog parka radi rekonstrukcije trga i izgradnje tržnog centra prerastao je u antivladine demonstracije i proširio se na druge gradove.

Policija je juče upotrijebila suzavac i vodene topove kako bi razbila mirni skup na trgu Taksim, koji se dugo nalazio u središtu političkih i drugih protesta. Taj potez samo je podstakao dalje nemire, u kojima su povrijeđene desetine ljudi, a brojna susjedstva pretvorena u ratne zone.

U znak solidarnosti sa demonstrantima u Istanbulu, prostesti su izbili i u Ankari i nizu drugih gradova, gdje su se učesnici sukobljavali sa policijom i uzvikivali slogane protiv Erdoganove vlade .

Analitičari ističu da nemiri pokazuju sve veće nezadovoljstvo politikom turkse vlade, koju pojedini optužuju da sve više postaje autokratska.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE