Linkovi

Turska gađa Kurde u Siriji


Granica Turske i Sirije
Granica Turske i Sirije

Sirijski aktivisti navode da je Turska već drugi dan za redom granatirala položaje kurdskih boraca u severnoj Siriji posle upozorenja Ankare da će preduzeti akciju ukoliko bude suočena sa pretnjom preko granice.

Sirijska opservatorija za ljudska prava koja prati konflikt u Siriji, saopštava je da su predmet napada oblasti severno od Alepa i da su ubijena dva kurdska borca.

Turski premijer Davutoglu je juče izjavio da su kurdske snage pretnja Sirijskom gradu Azazu na nekoliko kilometara od granice. Sirijska vojska uz podršku Rusije vrši sopstvenu ofanzivu u regionu sa ciljem da ponovo zauzme grad Alepo i graničnu oblast.

Juče je, predsednik Obama telefonom razgovarao o Siriji sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom naglasivši važnost konstruktivne uloge Moskve "okončanjem vazdušne kampanje protiv umerenih opozicionih snaga u Siriji."

Cilj razgovora je takodje bio da se naglasi važnost hitnog pristupa humanitarnih organizacija opkoljenim gradovima u Siriji, navedeno je danas u saopštenju Bele kuće.

XS
SM
MD
LG