Linkovi

Lavrov: Nećemo u rat protiv Turske


Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da tursko obaranje ruskog vojnog aviona „deluje kao planirana provokacija“ ali da Rusija neće krenuti u rat protiv Turske. On je, medjutim, istakao da će Moskva zbog incidenta „preispitati“ svoj odnos sa Turskom.

Lavrov je otkazao planiranu posetu Turskoj, ali je razgovarao sa šefom turske diplomatije. Dvojica ministara dogovorila su se da se sastanu u narednih nekoliko dana.

U medjuvremenu, rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Lavrov, u telefonskom razgovoru, preneo šefu turske diplomatije Melvutu Čavušoglu da se obaranjem ruskog aviona, tursko rukovodstvo „u suštini svrstalo na stranu Islamske države.“ Jedan od pilota koji se katapultirao iz lovca Su-24 danas je stigao u rusku bazu u Latakiji, pošto su ga spasili pripadnici sirijske vojske. U razgovoru sa novinarima demantovao je da je avion „i na sekund“ ušao u turski vazdušni prostor, tvrdeći da turske vlasti nisu „uputile nikakvo upozorenje“ pre obaranja aviona.

Turski predsednik Erdogan danas je u Istanbulu izjavio da se avion srušio u Siriji ali da je bio unutar turskog vazdušnog prostora kada je pogodjen. Drugi turski zvaničnici tvrde da je avion ušao 2 kilometra u tursku teritoriju gde se zadržao oko 17 sekundi, i da je turska strana uputila 10 upozorenja koja su ignorisana, pre nego što je otvorena vatra.

Agencija Rojters prenela je izjavu neimenovanog američkog zvaničnika koji je izjavio da Vašington veruje da se ruski avion vratio u sirijski vazdušni prostor pre nego što je pogodjen. S druge strane, diplomate koje su govorile za Njujork Tajms kažu da je avion prešao na sirijsku teritoriju nakon što je pogodjen.

XS
SM
MD
LG