Linkovi

Uhapšena jedna osoba za napad u Istanbulu


Lekari i bezbednosno osoblje sa povredjenima posle napada u Istanbulu
Lekari i bezbednosno osoblje sa povredjenima posle napada u Istanbulu

Turski ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala saopštio je da je uhapšena jedna osoba u vezi sa jučerašnjim bombaškim napadom u Istanbulu u kojem je ubijeno 10 ljudi.

Ministar Ala je istakao da je ta osoba uhapšena kasno sinoć, ali nije naveo detalje o identitetu osumnjičenog niti njegovoj mogućoj ulozi u napadu. On je dodao da bombaš nije bio na listi ljudi koji su traženi u Turskoj.

Nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer rekao je novinarima u Berlinu da je najmanje osam Nemaca medju stradalima, i devet medju povredjenima.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mazijer, koji je odmah posle napada otputovao u Istanbul, rekao je novinarima da nema nagoveštaja da su Nemci bili konkretna meta napada. On je dodao da ne vidi razlog da se gradjani uzdržavaju od putovanja u Tursku.

Turske vlasti su tokom današnjih racija uhapsile jedan broj osumnjičenih ekstremista Islamske države, uključujući trojicu ruskih državljana.

Premijer Ahmet Davutoglu je, posle jučerašnjeg napada na istanbulskom istorijskom trgu Sultanahmet izjavio da je bombaš bio pripadnik Islamske države. Davutoglu je obećao da će se boriti protiv te ekstremističke grupe dok “ne prestane da bude pretnja” Turskoj i svetu.

Turske vlasti su bombaša identifikovale kao Nabila Fadlija i saopštile da je rodjen u Saudijskoj Arabiji 1988. Nedavno je ušao u Tursku iz Sirije kao izbeglica, navode zvanični izvori.

XS
SM
MD
LG