Linkovi

Tunis: Teroristički napad na turiste


Mesto terorističkog napada na plaži kod hotela "Imperial marhaba" u Tunisu, 26. jun 2015.
Mesto terorističkog napada na plaži kod hotela "Imperial marhaba" u Tunisu, 26. jun 2015.

Tuniski zvaničnici navode da je u terorističkom napadu na turiste na plaži u blizini hotela na Mediteranu ubijeno 37 ljudi, među kojima su i državljani Velike Britanije, Nemačke i Belgije.

U izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslova se navodi da su naoružane osobe otvorile vatru u petak na ljude koji su se sunčali na plaži kod hotela “Imperial marhaba” u Susu u Tunisu, inače popularnoj turističkoj destinaciji za Evropljane i ljude iz drugih zemalja na severu Afrike.

Nadležni ističu da su bezbednosne snage odgovorile na napad i da je najmanje jedan napadač među mrtvima. “On je ušao na plažu i počeo nasumice da puca na turiste i zaposlene u hotelu i ko god se našao tu. Mi smo opkolili tu oblast i tražimo osobe”, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova, Mohamed Ali Arui.

Druga naoružana osoba pobegla je sa mesta napada i navodno je i dalje u bekstvu. Niko još nije preuzeo odgovornost za napad u kojem je ranjeno 36 osoba.

Britanski i italijanski premijeri, Dejvid Kameron I Mateo Renci izrazili su solidarnost sa Tunižanima i Francuzima posle terorističkih napada u obe zemlje u petak.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavili su saučešće porodicama žrtava današnjih terorističkih napada u Francuskoj, Tunisu i Kuvajtu.

U Tunisu je u martu izveden jedan od najgorih terorističkih napada u toj zemlji u poslednjih nekoliko godina, kada su pobunjenici islamisti napali muzej Bardo i ubili grupu stranih turista.

XS
SM
MD
LG