Linkovi

Ubijen opozicioni lider u Tunisu


Demonstranti u Tunisu protestvuju zbog ubistva vodeće opozicione ličnosti
Demonstranti u Tunisu protestvuju zbog ubistva vodeće opozicione ličnosti

Premijer Tunisa Hamadi Džebali najavio je da će formirati novu tehnokratsku vladu, u odgovoru na ubistvo istaknutog opozicionog lidera

Džebali je taj potez najavio na nacionalnoj televiziji, dok je na ulicama u toku bio sukob policije i hiljada demonstranta, koji su protestovali zbog ubistva Čokrija Belaida, vodećeg člana levičarske koalicije formirane prošle godine.

Demonstranti su zapalili i sedište umerene islamističke partije Enada, koja upravlja zemljom u koaliciji sa sekularnim strankama.

Premijer je rekao da će njegovi novi ministri imati ograničen mandat do održavanja izbora, naglašavajući da će građani imati priliku da izađu na birališta što je prije moguće.

Demonstracije su održane i u drugim gradovima širom Tunisa, na mestima koja podsećaju na pretežno mirnu revoluciju u toj zemlji pre dve godine.

Jedan od lidera opozicionog Narodnog Fronta, Belaid je ubijen ispred svog doma u Tunisu. Njegovo ubistvo izazvalo je šok i gnev – kao i strahovanja da verski ekstremisti nastoje da osujete tranziciju Tunisa ka demokratiji.
XS
SM
MD
LG