Linkovi

Nova uputstva za obolele od tuberkoloze


Oboleli od tuberkoloze u Iraku
Oboleli od tuberkoloze u Iraku

Osobe koje su izlečene od tuberkuloze pluća često nastavljaju da imaju probleme sa disanjem, dok loši uslovi života doprinose njihovim daljim patnjama. Jedno novo istraživanje bi moglo da im pomogne

Na Svetski dan borbe protiv tuberkuloze, 24. marta, Svetska zdravstvena organizacija predstavila je svoju globalnu strategiju za borbu protiv te bolesti. A, doprinos jedne grupe evropskih lekara mogao bi uskoro da pomogne milionima bivših pacijenata.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je tuberkuloza druga po redu smrtonosna bolest na svetu, odmah posle AIDS-a. Tokom 2013. godine, milion i po ljudi umrlo je od tuberkuloze, od 9 miliona koji su bili zaraženi, većinom u siromašnim ili zemljama sa srednjim prihodima, kao što je Uganda.

Oni koji se oporave često nastavljaju da pate od hroničnog kašlja što im značajno otežava disanje, kaže doktor Vinceslas Katagira iz bolnice Mulago u Kampali.

“Na žalost, nakon što je tuberkuloza izlečena, oštećenje pluća ostaje i formira se ožiljak i među mnogim stvarima koje mogu da izazovu hronična oboljenja pluća, u pitanju je tkivo ožiljka koje ostaje u plućima.”

Situaciju otežava i otvoreni plamen koji mnoge porodice koriste za kuvanje, kao i gasne lampe i duvanski dim, koji ispuštaju mikoroskopske čestice koje doprinose hroničnom bronhitisu i emfizemu kod pacijenata koji se oporavljaju od tuberkuloze.

Njihovo zdravstveno stanje pogoršava se do tačke u kojoj postaju nesposobni za rad. Program pulmonarne rehabilitacije uspostavljen u bolnici Mulago, pokazuje da se zdravlje pacijenata značajno poboljšava kada oni prisustvuju časovima vežbanja i kada poboljšaju način ishrane.

“Oni se vraćaju posle 12 nedelja, imaju kilažu koja ih čini zadovoljnim, svi imaju zadovoljne osmehe i mogu da rade sve stvari ponovo i kažu da sada mogu da brinu o svojim unucima.”

Pacijentkinja Nakigo Asia kaže da se sada oseća mnogo bolje nego pre.

“Bila sam slaba kada sam koristila lekove koji nisu delovali, a kada sam počela da vežbam počela sam da dobijam energiju. Kada sam prvi put došla u bolnicu bila sam toliko bolesna da sam povraćala krv, mnogo krvi."

Autor studije, doktor Rupert Džons kaže da bi podaci, prikupljeni u Ugandi mogli da doprinesu drugim zemljama sa velikim brojem pacijenata sa tuberkulozom.

“Počećemo da izdajemo uputstva i ako dobijemo dodatna sredstva, bićemo u stanju da to primenimo širom Istočne Afrike i po drugim zemljama širom Evrope i takođe Dalekog Istoka.”

Posle početne studije u bolnici Mulago, grupa planira da počne veći program u maju.

XS
SM
MD
LG