Linkovi

Tramp i Sanders dominiraju izbornom kampanjom


Predsednički pretendenti, Donald Tramp i Berni Sanders
Predsednički pretendenti, Donald Tramp i Berni Sanders

Prema novim istraživanjima javnog mnjenja, Donald Tramp i dalje ima solidnu prednost nad svojim rivalima, dok liberalni senator Berni Sanders sve više zasenjuje Hilari Klinton u demokratskoj trci.

Trka za Bijelu kuću se zahuktava, iako se predsjednički izbori održavaju za više od 14 mjeseci. Kada je riječ o Republikanskoj stranci, ovo je, kako mnogi ističu, i dalje ljeto Donalda Trampa. Nova istraživanja pokazuju da ima solidnu prednost u odnosu na 16 rivala. Među demokratskim kandidatima za predsjedničku nominaciju, bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton u javnosti sve više zasjenjuje liberalni senator Berni Sanders.

“Dame i gospodo, predsjednik Sjedinjenih Država Donald Tramp”.

Donald Tramp nikada nije krio svoje ambicije. Uprkos kontroverznim izjavama i različitim komentarima u vezi sa njegovim nastupom na prvoj republikanskoj debati, Tramp i dalje vodi u anketama i privlači veliki broj pristalica na skupovima, među kojima je i poslednji u saveznoj državi Ajovi. Jedno od pitanja zbog kojeg se našao u centru pažnje javnosti je imigracija i oštar stav prema ilegalnim imigrantima.

“Gradićemo zid, kroz koji niko neće moći da prođe. Tramp gradi zidove, ja gradim zidove. To će biti snažan, čvrst zid, koji će nadzirati policija.”

Tramp takođe želi da djeci ilegalnih imigranata, rođenim u SAD, ukine automatsko pravo na državljanstvo. Tramp trenutno koristi nezadovoljstvo konzervativnih birača u pogledu situacije u zemlji, dok mu njegov status političkog autsajdera pomaže da se poveže sa građanima. Za njim, između ostalih, zaostaje i jedan od očekivanih favorite za predsjedničku nominaciju, Džeb Buš, koji smatra da Trampova retorika izaziva podjele.

“I ja sam, kao i vi, nezadovoljan što sistem ne funkcioniše i što vlada ne radi za nas. Međutim, ne postoji razlog da budete paralizovani bijesom.”

Drugi rivali takođe zaoštravaju napade, poput senatora iz Kentakija Renda Pola, koji je je objavio politički spot protiv Trampa u kojem podsjeća da je milijarder nekada bio bliži demokratama. Republikanci imaju izbor od 17 kandidata i dug put do konačne odluke, kaže analitičar Džoš Kraushar.

“Džeb Buš je jedan od favorita, ali nije bio ubjedljiv tokom debate. To je stvarno upozorenje da ipak nema favorita u Republikanskoj stranci i da je trka za nominaciju veoma neizvjesna.”

Demokrate takođe imaju neočekivano uspješnog kandidata, senatora iz Vermonta Bernija Sandersa. Senator Sanders privlači veliki broj ljudi na svojim skupovima i veoma je popularan među liberalnim demokratama, iako favorit Hilari Klinton i dalje ima prednost na nacionalnom nivou.

“Kada smo ujedinjeni, možemo da stvorimo novu Ameriku.”

Sanders trenutno vodi u saveznoj državi Nju Hempšir, dok Klinton pokušava da izađe na kraj sa sve većim nepovjerenjem, čemu je doprinijela kontroverza u pogledu njene elektronske prepiske dok je bila državna sekretarka. Problemi Hilari Klinton ohrabrili su republikanske kandidate, smatra Džoš Kraushar.

Smatraju da je Hilari Klinton ranjiva i optimisti su, naročito zbog skandala u vezi sa njenim imejl serverom. Zbog toga smatraju da je pravo vrijeme da se kandiduju i da su demokrate ranjive u 2016. godini.”

Uzimajući u obzir probleme Hilari Klinton, pojedine demokrate žele da se u trku uključe potpredsjednik SAD Džo Bajden i moguće bivši potrpedsjednik Al Gor. Međutim, ni Bajden ni Gor nisu javno komentarisali eventualnu kandidaturu.

XS
SM
MD
LG