Linkovi

Trambo - satira o narušavanju građanskih sloboda


Helen Miren i Brajan Krenston
Helen Miren i Brajan Krenston

Film “Trambo” reditelja Džeja Rouča je priča o najplaćenijem scenaristi u Holivudu 1950-ih, čija je karijera naglo zaustavljena kada se zajedno sa nekim drugim holivudskim umetnicima našao na crnoj listi

Zvezda serije „Breaking Bad“, Brajan Krenston glumi svadljivog i elokventnog Tramba, koji se nosi sa problemima uz prkosnu ležernost ali i oštroumnost koja je pomogla da se okonča lov na veštice u Holivudu.

Brajan Krenston kaže da ga je poruka priče privukla ulozi čak i više nego upečatljiv karakter Daltona Tramboa.

Taj čovek, koji je bio produktivan pisac, najplaćeniji scenarista u Holivudu u to vreme, i član američke Komunističke partije, pozvan je u Vašington da se pod zakletvom, pod pretnjom kazne zatvora, odrekne svojih prava koja mu garantuje prvi amandman, pruži iskaz i odgovori na potpuno neameričko pitanje – “da li ste sada ili ste ikada bili član Komunističke partije?”

Trambov oštar, zajedljiv um ne donosi mu mnogo prijatelja. 1950. Osudjen je na zatvorsku kaznu zbog nepoštovanja Kongresa. Zabranjeno mu je da radi u Holivudu i gubi svoje bogatstvo. Medjutim, Trambo je talentovan i domišljat.

Kolumnistkinja i vatreni anti-komunista Heda Hoper, koja prati holivudske tračeve, je jedna od najvećih Trambovih neprijatelja. Zarekla se da će njegovo ime obrisati sa mape Holivuda. Hoper je naslutila istinu. Trambo je osvojio dva Oskara za scenarija koja je pisao pod tudjim imenom. Zahvaljujući njegovom talentu, polako je eliminisana nepravda crne liste a njegovi neprijatelji su ućutkani.

Oštroumna satira i sjajna glumačka poslava u filmu Džeja Roača ne donose samo zabavu gledaocima. Oni su ozbiljan podsetnik na to šta se dešava kada se ne stane na put političkom zastrašivanju neistomišljenika i dozvoli da se nagrizu gradjanske slobode.

XS
SM
MD
LG