Linkovi

Tri žrtve palestinskih napada u Jerusalimu


Ekipe izraelske hitne pomoći nose telo Izraelca pogodjenog na mestu pucnjave u Jerusalimu.
Ekipe izraelske hitne pomoći nose telo Izraelca pogodjenog na mestu pucnjave u Jerusalimu.

Najmanje troje Izraelaca je ubijeno u Jerusalimu, u najtežem danu u talasu palestinskih napada ovog meseca.

Dvoje Izraelaca je ubijeno kada su dvojica Palestinaca, od kojih je jedan nosio pištolj a drugi bio naoružan sa dva noža, napali putnike u jednom autobusu u Jerusalimu. Izraelske snage bezbednosti ubile su jednog od napadača a ranile drugog.

U drugom delu Jerusalima, muškarac je automobilom naleteo na ljude na jednoj autobuskoj stanici, a zatim izašao iz kola i počeo da nožem napada prolaznike. Jedna osoba je ubijena a nekoliko je ranjeno. Napadač je takodje ubijen.

Treći napad se odigrao na autobuskoj stanici u Rani, severno od Tel Aviva, gde su vlasti navele da je napadač izbo nožem jednog civila. Gradjani koji su se tu nalazili su savladali napadača koji je, zatim, uhapšen. Više od 12 Izraleaca je ranjeno u tri napada.

U Vašingtonu, Stejt Department je osudio današnje "terorističke napade na izraelske civile" i pozvao obe strane da ponovo uspostave mir i spreče akcije koje bi dodatno dovele rasplamsavanju tenzija.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je, u govoru u parlamentu, poručio da će njegova vlada primeniti sva raspoloživa sredstva da okonča palestinsko nasilje, te da radi na primeni novih bezbednosnih mera. Takodje je pozvao palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da "prestane da podstiče nasilje."

Najmanje sedmoro Izraelaca je ubijeno a više od 25 ranjeno u seriji napada noževima i drugim napadima koje su izvršili Palestinci u protekle dve nedelje. Dvadeset pet Palestinaca je ubijeno u reagovanju izraelske policije na napade, ili od strane vojnika koji su pucali na palestinske deonstrante koji su ih gadjali kamenicama i Molotovljevim koktelima.

U jučerašnjem govoru parlamentu, Netanjahu je poručio da će Izrael "savladati teror noževa."

Netanjahu je okrivio Hamas, Palestinsku upravu i grupu Islamski pokret za podstrekavanje nasilja i širenje, kako je rekao, “laži” da Izrael planira da potpuno preuzme sveto mesto u istočnom Jerusalimu koje koriste i Muslimani i Jevreji.

“Oni stalno ponavljaju laži da nameravamo da uništimo Al Aksu ili promenimo status kvo na tom mestu. To je apsolutna laž. Upravo je suprotno – posvećeni smo održavanju statusa kvo na Brdu hrama”, poručio je Netanjahu.

On je takodje apelovao na izraelske arapske gradjane da okrenu ledja nasilju i izaberu koegzistenciju. Medjutim, izraelski premijer je svoje najoštrije komentare uputio arapskoj članici Kneseta Hanin Zoabi, koja je pozvala na opšti palestinski ustanak. Netanjahu je rekao da Zoabi mora da se suoči sa krivičnom istragom zbog zagovaranja masovnog terorizma protiv Izraelaca, dodavši da ona ne zaslužje da bude članica Kneseta.


XS
SM
MD
LG