Linkovi

Bangkok pod vodom za nekoliko decenija


Bangkok, Tajland
Bangkok, Tajland

Glavni razlozi su porast nivoa mora, preterano korišćenje podzemnih voda, i veliki broj novih solitera

Venecija u Italiji, i Nju Orleans u Americi nisu jedini gradovi koji polako tonu. Skoro deset miliona stanovnika Bangkoka upozoreno je da za nekoliko decenija u gradu neće više moći da se živi.

Rodni dom u kojem Vidžitri Puangsiri živi već 44 godine –polako, nepovratno tone, što se vidi po ulici i zidovima kuće smeštene na gradskom kanalu.

"Ne znam šta da radim. Ko može da nam pomogne ?“

Taj deo grada godišnje tone, za dva santimetara, što je dva puta više u odnosu na druge delova Bangkoka, koji leži na sloju mekane gline.

“Zgrade tonu jer nisu sagrađene na čvrstoj osnovi“, kaže dobrovoljac Somsak Kongpeng.

Somsak kaže da bi mu za 20 godina voda mogla da bude do ramena. Glavni razlozi su porast nivoa mora, preterano korišćenje podzemnih voda, i veliki broj novih solitera. Unosna izgradnja se nastavlja bez pauze, što neki eksperti nazivaju nedogovornim.

“Ako nešto ne preduzmemo svi ćemo izgubiti. Zemlja pojeftinjuje, ako tlo tone", navodi profesor Univerziteta Čulalangkorn Sučarit Kontanakulvong.

Prema nekim procenama treba potrošiti milijarde dolara da bi se sazidale brane kako bi se glavni grad zaštitio od čestih poplava. Čak i uz tako skup projekat, priroda bi na kraju mogla da uništi sve što je ljudska ruka sagradila u delti reke.

XS
SM
MD
LG