Linkovi

Najmanje sedam civila ubijeno u Donjecku


Mladić teši ženu jednog od civila ubijenih danas u Donjecku
Mladić teši ženu jednog od civila ubijenih danas u Donjecku

U međuvremenu otkazani mirovni razgovori pobunjenika i ukrajinske vlade, koji je danas trebalo da budu nastavljeni u glavnom gradu Belorusije, Minsku...

U današnjim sukobima na istoku Ukrajine ubijeno je najmanje sedam civila u dva odvojena artiljerijska napada u Donjecku. Kao što je već uobičajeno, proruski separatisti i ukrajinska vlada pripisali su odgovornost za napade drugoj strani. U međuvremenu su otkazani mirovni razgovori pobunjenika i ukrajinske vlade, koji je danas trebalo da budu nastavljeni u glavnom gradu Belorusije, Minsku. Stejt department je za to vreme saopštio da će državni sekretar Džon Keri sledeće nedelje posetiti Ukrajinu i Nemačku radi razgovora sa ukrajinskim i evropskim zvaničnicima, kao i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Ministri inostranih poslova zemalja Evropske unije juče su usvojili šestomesečno produženje sankcija protiv Rusije i proruskih separatista zbog njihove uloge u ukrajinskom konfliktu.

“Kao dodatak našoj odluci je predlog da, tokom narednih nedelju dana, dodatna imena pojedinaca i ustanova budu stavljena na tu listu”, rekla je Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Potezi EU izazvani su jednonedeljnim porastom nasilja u Ukrajini, uključujući ubistvo 30 osoba u Marijupolju koji je pod kontrolom vlade, u raketnom napadu koji je navodno izvršen sa teritorije koju kontrolišu pobunjenici.

Restrikcije Rusiji i njenim saveznicima podržale su Sjedinjene Države.

“To je proces nadgradnje, i EU i Sjedinjene Države uspostavile su različite sankcije protiv sektora i pojedinaca i to samo dodatno ukazuje da su akcije tokom poslednjih nekoliko dana i nedelja potpuno neprihvatljive i da će imati dalje posledice”, poručila je Džen Psaki, portparolka državnog sekretarijata.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko ponovio je svoj poziv na direktne razgovore sa pobunjenicima radi postizanja hitnog prekida vatre, na osnovu sporazuma koji su dve strane potpisale u septembru u Minsku. Sporazum je prekršen više puta, za šta se obe strane uzajamno optužuju.

XS
SM
MD
LG