ponedeljak, 02. maj 2016

Aktuelno / Nauka i tehnologija

Pronađen krivac za bezukusni paradajz

Naučnici otkrili gen koji je odgovoran za to što je paradajz iz samousluge često bez pravog ukusa

x
Glas Amerike
Mnogi došljaci u Sjedinjene Države i američki sladokusci doživljavaju neprijatno iznenađenje kada u samousluzi kupe paradajz jer je, iako izgleda savršeno, sasvim bezukusan.
 
Prema rezultatima jednog novog istraživanja, objavljenim u časopisu Nauka, krivac je gen koji, igrom sudbine, istovremeno omogućava da čitav plod paradajza sazreva podjednako.
 
Već decenijama odgajivače intrigira pitanje kako to da plod paradajza ima svuda jednaku boju, za razliku od drugog voća. Ako niste znali, pardajz spada u voće, iako se jede kao povrće. Paradajz se često bere još dok je bledo-zelene boje ali za nekoliko dana koliko provede u transportu dobija lepu, uniformnu crvenu boju, privlačnu za kupce.
 
Problem sa tim procesom, kažu naučnici, je mutacija jednog gena koji uslovljava to sazrevanje. Jer on istovremeno poništava uticaj proteina označenog sa GLK2 koji podstiče sintezu šećera u plodu. Rezultat je divan crveni plod za koji mnogi kupci kažu da ima ukus kao karton.
 
Naučnici se nadaju da će uspeti da reše taj problem manipulišući nivoom proteina GLK2 i da će uspeti da odgaje paradajz koji će, kada stigne u prodavnice, biti i crven i sladak.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE