Linkovi

Sirija u nadležnosti MKS-a?


Čovek pomaže ranjenom civilu u napadu na Alepo u Siriji
Čovek pomaže ranjenom civilu u napadu na Alepo u Siriji

U pismu 50 zemalja navode se nalazi komisije UN-a u kojima se dokumentuju mučenje, seksualno nasilje i pogubljenja po kratkom postupku u Siriji

Više od 50 zemalja na čelu sa Švajcarskom danas će tražiti od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da prenesu Siriju u nadležnost Medjunarodnog krivičnog suda, što bi omogućilo suđenja za ratne zločine.

U pismu koje je prenela agencija Asosieted pres, navode se nalazi komisije Ujedinjenih nacija u kojima se dokumentuju mučenje, seksualno nasilje i pogubljenja po kratkom postupku, koji se događaju u Siriji od početka ustanka u martu 2011. Humanitarne organizacije istovremeno traže od međunarodne zajednice da poveća pomoć izbeglicama koje je kriza prisilila da pobegnu iz svojih domova.

Medjunarodni komitet za spas izbeglica objavio je danas novi izveštaj u kojem upozorava da je region suočen sa „zapanjujućom humanitarnom krizom“. U izveštaju se iznose izazovi sa kojima su izbeglice suočene u pristupu zdravstvenoj nezi, kao i, kako se navodi, „užasan nivo“ seksualnog nasilja koje mnoge porodice navode kao razlog za bekstvo iz Sirije.
XS
SM
MD
LG