utorak, 09. februar 2016

Aktuelno / Globalne teme

Asad traži dijalog

U svom prvom javnom obraćanju od prošlog juna, sirijski predsednik rekao masi pristalica da je spreman da održi nacionalnu konferenciju o pomirenju

Bašar al-AsadBašar al-Asad
x
Bašar al-Asad
Bašar al-Asad
Glas Amerike
Sirijski predsednik Bašar al-Asad se posle dužeg vremena javno pojavio i ponovo založio za političko rešenje građanskog rata u svojoj zemlji, osudivši opozicione snage kao „teroriste“ i zatraživši od naroda da se bori protiv njih.

U svom prvom javnom obraćanju od prošlog juna, Asad je danas u Zgradi Opere u Damasku rekao masi pristalica da je spreman da održi nacionalnu konferenciju o pomirenju u okviru političkog procesa koji bi doveo do novog Ustava i izbora. Ipak, naglasio je da bi iz tog procesa bili isključeni svi koji su – kako se izrazio – „izdali Siriju“.

Predsednik Asad je tokom jednosatnog govora delovao samouvereno, uprkos pobuni protiv njegove vlasti koja je počela pre gotovo 22 meseca. On je rekao da je Sirija u ratu sa svojim „neprijateljima“ i demantovao da je suočen sa narodnom revolucijom. Asad je ponovio svoju staru tvrdnju da su pobunjenici teroristi iz Al-kaide, rešeni da pokore zemlju i zatražio od Zapada i okolnih zemalja da prestanu da ih finansiraju i naoružavaju.

Takođe je zatražio od sirijskog naroda da se ujedini i uguši pobunu. Sirijski predsednik je takođe rekao da je sirijska opoziciona koalicija u egzilu, marioneta Zapada. Britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg je rekao da Asadov govor „prevazilazi hipokriziju“. U poruci preko Tvitera, Hejg je optužio sirijskog predsednika da nastavlja da daje „prazna obećanja o reformi“ koja „nikog ne mogu da prevare“.

Sirijske opozicione prganizacije u inostranstvu odavno odbacuju Asadove ponude političkih ustupaka kao nešto što je premalo i prekasno i kao uslov za razgovore postavljaju njegov odlazak sa vlasti.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
09.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE