četvrtak, 24. april 2014

Aktuelno / Globalne teme

Asad traži dijalog

U svom prvom javnom obraćanju od prošlog juna, sirijski predsednik rekao masi pristalica da je spreman da održi nacionalnu konferenciju o pomirenju

Bašar al-AsadBašar al-Asad
x
Bašar al-Asad
Bašar al-Asad
Veličina slova - +
Glas Amerike
Sirijski predsednik Bašar al-Asad se posle dužeg vremena javno pojavio i ponovo založio za političko rešenje građanskog rata u svojoj zemlji, osudivši opozicione snage kao „teroriste“ i zatraživši od naroda da se bori protiv njih.

U svom prvom javnom obraćanju od prošlog juna, Asad je danas u Zgradi Opere u Damasku rekao masi pristalica da je spreman da održi nacionalnu konferenciju o pomirenju u okviru političkog procesa koji bi doveo do novog Ustava i izbora. Ipak, naglasio je da bi iz tog procesa bili isključeni svi koji su – kako se izrazio – „izdali Siriju“.

Predsednik Asad je tokom jednosatnog govora delovao samouvereno, uprkos pobuni protiv njegove vlasti koja je počela pre gotovo 22 meseca. On je rekao da je Sirija u ratu sa svojim „neprijateljima“ i demantovao da je suočen sa narodnom revolucijom. Asad je ponovio svoju staru tvrdnju da su pobunjenici teroristi iz Al-kaide, rešeni da pokore zemlju i zatražio od Zapada i okolnih zemalja da prestanu da ih finansiraju i naoružavaju.

Takođe je zatražio od sirijskog naroda da se ujedini i uguši pobunu. Sirijski predsednik je takođe rekao da je sirijska opoziciona koalicija u egzilu, marioneta Zapada. Britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg je rekao da Asadov govor „prevazilazi hipokriziju“. U poruci preko Tvitera, Hejg je optužio sirijskog predsednika da nastavlja da daje „prazna obećanja o reformi“ koja „nikog ne mogu da prevare“.

Sirijske opozicione prganizacije u inostranstvu odavno odbacuju Asadove ponude političkih ustupaka kao nešto što je premalo i prekasno i kao uslov za razgovore postavljaju njegov odlazak sa vlasti.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni studioi
X
23.04.2014
<p> <strong>Otvoreni studio</strong> je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.</p>

PRIDRUŽITE NAM SE...