Linkovi

Pad Asadove vlade neminovan?


Pripadnik sirijskih pobunjeničkih snaga
Pripadnik sirijskih pobunjeničkih snaga

Ruski zvaničnik izjavio da je moguće da sirijska opozicija odnese pobedu u borbi protiv sirijskog predsednika, čiji pad predviđa i NATO

Tto je prvi put da Rusija prizna da sirijska vlada popušta pod međunarodnim i unutrašnjim pritiskom tokom gotovo dvogodišnje pobune.

Ruski mediji navode da je on optužio zapadne sile za izvrtanje ruskog stava prema Siriji, da bi oslabile uticaj Moskve na Bliskom istoku. Generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen, takođe je danas predvideo loš ishod za Asada, rekavši da se njegova vlada „približava kolapsu“ i da je njegov pad „samo pitanje vremena“.

Grupa takozvanih Prijatelja Sirije u kojoj su predstavnici više od stotinu zemalja, juče je i zvanično priznala novu opozicionu koaliciju kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda. Direktor Centra „Brukings“ u Dohi, Salman Šaik, izjavio je za Glas Amerike da je novo koaliciono vođstvo „zadovoljno“ rezultatima sastanka u Maroku. U samoj Siriji, u današnjoj eksploziji automobila bombe u predgrađu Damaska, poginulo je 16 ljudi.
XS
SM
MD
LG