petak, 25. april 2014

Aktuelno / Globalne teme

SAD: "Džabat al-Nusra" teroristička organizacija

Državni sekretarijat je stavio tu sirijsku džihadističku grupu na listu terorističkih organizacija, s obrazloženjem da je ona zapravo samo drugo ime za Al-kaidu u Iraku

Borci Slobodne Sirijske armije u blizini HomsaBorci Slobodne Sirijske armije u blizini Homsa
x
Borci Slobodne Sirijske armije u blizini Homsa
Borci Slobodne Sirijske armije u blizini Homsa
Veličina slova - +
Glas Amerike
Sjedinjene Države su proglasile sirijsku džihadističku grupu „Džabat al-Nusra“ terorističkom organizacijom.

Državni sekretarijat je danas stavio tu grupu na listu terorističkih organizacija, s obrazloženjem da je ona zapravo samo drugo ime za Al-kaidu u Iraku, koja pokušava da se uključi u sirijski konflikt. Stejt dipartment je takođe uveo sankcije pripadnicima dve paramilicije koje podržavaju predsednika Bašara al-Asada.

Podsekretar za terorizam i finansijsku obaveštajnu delatnost, Dejvid Koen, izjavio je da će Sjedinjene Države „progoniti proasadove paramilicije“, isto kao što proganjaju „teroriste koji se lažno ogrću zastavom legitimne opozicije“.

Funkcioneri država Evropske unije i Sjedinjenih Država se istovremeno okupljaju u MAroku, gde se sutra održava sastanak Prijatelja Sirije, koji će razgovarati o pomoći pobunjenicima koji se bore protiv predsednika Asada. Državna sekretarka Hilari Klinton neće prisustvovati sastanku zbog bolesti.

Američki sekretar za odbranu Lion Paneta je u međuvremenu izjavio da nema novih nagoveštaja bilo kakvih "agresivnih koraka" Sirijske vlade u pogledu korišćenja hemijskog oružja. Paneta je nenajavljeno doputovao u Kuvajt, dugogodišnjeg američkog saveznika i pre sletanja rekao novinarima da vojno prisustvo Sjedinjenih Država u toj zemlji i širom Persijskog zaliva doprinosi "sprečavanju agresije" i jačanju vojnih mogućnosti američkih partnera.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni studioi
X
24.04.2014
<p> <strong>Otvoreni studio</strong> je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.</p>

PRIDRUŽITE NAM SE...