ponedeljak, 02. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

SAD: "Džabat al-Nusra" teroristička organizacija

Državni sekretarijat je stavio tu sirijsku džihadističku grupu na listu terorističkih organizacija, s obrazloženjem da je ona zapravo samo drugo ime za Al-kaidu u Iraku

Borci Slobodne Sirijske armije u blizini HomsaBorci Slobodne Sirijske armije u blizini Homsa
x
Borci Slobodne Sirijske armije u blizini Homsa
Borci Slobodne Sirijske armije u blizini Homsa
Glas Amerike
Sjedinjene Države su proglasile sirijsku džihadističku grupu „Džabat al-Nusra“ terorističkom organizacijom.

Državni sekretarijat je danas stavio tu grupu na listu terorističkih organizacija, s obrazloženjem da je ona zapravo samo drugo ime za Al-kaidu u Iraku, koja pokušava da se uključi u sirijski konflikt. Stejt dipartment je takođe uveo sankcije pripadnicima dve paramilicije koje podržavaju predsednika Bašara al-Asada.

Podsekretar za terorizam i finansijsku obaveštajnu delatnost, Dejvid Koen, izjavio je da će Sjedinjene Države „progoniti proasadove paramilicije“, isto kao što proganjaju „teroriste koji se lažno ogrću zastavom legitimne opozicije“.

Funkcioneri država Evropske unije i Sjedinjenih Država se istovremeno okupljaju u MAroku, gde se sutra održava sastanak Prijatelja Sirije, koji će razgovarati o pomoći pobunjenicima koji se bore protiv predsednika Asada. Državna sekretarka Hilari Klinton neće prisustvovati sastanku zbog bolesti.

Američki sekretar za odbranu Lion Paneta je u međuvremenu izjavio da nema novih nagoveštaja bilo kakvih "agresivnih koraka" Sirijske vlade u pogledu korišćenja hemijskog oružja. Paneta je nenajavljeno doputovao u Kuvajt, dugogodišnjeg američkog saveznika i pre sletanja rekao novinarima da vojno prisustvo Sjedinjenih Država u toj zemlji i širom Persijskog zaliva doprinosi "sprečavanju agresije" i jačanju vojnih mogućnosti američkih partnera.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE