petak, 29. april 2016

Aktuelno / Globalne teme

Nove žrtve sirijske krize – u Libanu

Libanske vlasti navode da su današnjim sukobima učestvovali sunitske pristalice sirijskih pobunjenika i alaviti odani sirijskom predsedniku

Sirisijski pobunjenici pucaju na vladine snage Sirisijski pobunjenici pucaju na vladine snage
x
Sirisijski pobunjenici pucaju na vladine snage
Sirisijski pobunjenici pucaju na vladine snage
Glas Amerike
Libanski funkcioneri su saopštili da su u sektaškim oružanim sukobima povezanim sa građanskim ratom u Siriji, u Tripoliju poginule još četiri osobe. Vlasti kažu da su u današnjim sukobima učestvovali sunitske pristalice sirijskih pobunjenika u četvrti Bab Tabaneh i alaviti odani sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu iz obližnje četvrti Džabal Mohsen.

U oružanim sukobima rivalskih zajednica u Libanu, od početka prošle nedelje je poginulo najmanje 13 osoba. Nasilje je počelo posle vesti da su pripadnici sirijskih vladinih trupa napali iz zasede i ubili grupu libanskih sunita iz Tripolija, koji su prošlog meseca prešli u Siriju da se pridruže pobunjenicima.

To je povećalo dugotrajnu sektašku zategnutost u Tripoliju, u kojem sunitska većina podržava sirijske pretežno sunitske pobunjenike, dok se alavitska manina svrstava sa sirijskim predsednikom Asadom, koji je alavit. Libanska vlada je uputila pojačanja u Tripoli da bi prekinula nasilje, koje je proteklih meseci više puta izbijalo i preti da u sirijski sukob uvuče i Liban.

Sirijske vlasti su danas vratile u Liban posmrtne ostatke trojice libanskih sunita koji su poginuli u zasedi, ali Bejrut traži od Damaska da vrati leševe svih boraca. Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, javlja da su pobunjenici danas zauzeli najveći deo vojne baze u blizini Alepa.

Navodi se da je u borbi za kompleks Šeik Sulejman poginulo nekoliko pobunjenika i vojnika, a da je oko 140 vojnika pobeglo. Američke i ruske diplomate su se danas u Ženevi sastale sa mirovnim izaslanikom Ujedinujenih nacija Lakdarom Brahimijem, da pokušaju da nađu diplomatsko rešenje sirijskog sukoba. Vašington traži da predsednik Asad napusti položaj i započne tranziciju na demokratsku vladu, dok se Moskva protivi zahtevima Zapada da se sirijskom predsedniku nametnu promene.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je danas izjavio da učešće Moskve u razgovorima u Ženevi ne znači da je ona ublažila svoj stav. Lavrov je rekao da Rusija ne učestvuje u bilo kakvim pregovorima o sudbini predsednika Asada.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE