nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Sirijski pobunjenici zauzeli severni granični prelaz

Na graničnom prelazu Tal Abijad u blizini Turske, pobunjenici su skinuli sirijsku zastavu, dok su turske vlasti brzo zatvorile tu oblast

Civili i pripadnici Slobodne sirijske armije u AlepuCivili i pripadnici Slobodne sirijske armije u Alepu
x
Civili i pripadnici Slobodne sirijske armije u Alepu
Civili i pripadnici Slobodne sirijske armije u Alepu
Glas Amerike
Sirijski pobunjenici preuzeli su kontrolu nad trećim graničnim prelazom sa Turskom, posle žestokih sukoba sa vladinim trupama, dok borbe takođe besne u ključnim gradovima Alepu i Damasku.  Dopisnik Glasa Amerike iz Damaska Elizabet Erot javlja da se da gusti, crni dim dizao iz predgrađa glavnog grada u kojima se vode borbe.

Na graničnom prelazu Tal Abijad u blizini Turske, pobunjenici su skinuli sirijsku zastavu, dok su turske vlasti brzo zatvorile tu oblast i sprečile gomilu ljudi u pokušaju da pređu granicu i uđu u Siriju. Ovo je prvi put da su snage, koje se bore da zbace predsednika Bašara al-Asada sa vlasti, preplavile pograničnu zonu u pokrajini al-Raka, čiji je najveći deo ostao čvrsto pod kontrolom pro-vladinih snaga.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, saopštila je da su se pobunjenici povukli iz tri južne četvrti Damaska posle višenedeljnih teških okršaja i artiljerijskih napada.

U Alepu, na severu zemlje, vojska je saopštila da su pobunjenici tokom noći izvršili napade na nekoliko vojnih položaja na istoku, da bi ih borbeni helikopteri kasnije potisnuli iz te oblasti. Sirijska opservatorija za ljudska prava takođe navodi da su danas širom Sirije stradale 32 osobe, uključujući 27 civila, pošto ih je 173 poginulo prethodnog dana.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE