petak, 29. april 2016

Aktuelno / Globalne teme

Okončana posmatračka misija u Siriji

Članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija saglasne su da nisu ispunjeni uslovi za produžetak misije, čiji mandat ističe u nedelju

Aktuelni predsednik Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, francuski ambasador Žerar AroAktuelni predsednik Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, francuski ambasador Žerar Aro
x
Aktuelni predsednik Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, francuski ambasador Žerar Aro
Aktuelni predsednik Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, francuski ambasador Žerar Aro
Glas Amerike
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija saopštio je da će dozvoliti da mandat posmatračke misije svetske organizacije u Siriji istekne u nedelju, ali da se nada da će otvoriti političku kancelariju u toj zemlji.

Aktuelni predsednik Saveta, francuski ambasador Žerar Aro, objavio je da su se članice složile da nisu ispunjeni uslovi za eventualni produžetak misije. U međuvremenu, Sjedinjene Države su pohvalile Organizaciju za islamsku saradnju koja je suspendovala članstvo Sirije u tom bloku, koji broji 57 članica.

Portparolka Državnog sekretarijata Viktorija Nuland rekla je da ta odluka predstavlja „snažnu poruku“ vladi sirijskog predsednika Bašara al-Asada i pokazuje sve veću izolovanost Sirije.

Komesarka Agencije Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Valeri Amos, rekla je novinarima u Damasku da zbog nasilja treba obezbediti pomoć za dva i po miliona Sirijaca.

„Sve strane moraju više da zaštite civile. Humanitarna situacija se pogoršala otkako sam bila ovde u martu. Više od milion ljudi je raseljeno i suočeno sa bedom. Možda još milion ima hitne humanitarne potrebe usled sve većeg uticaja krize na ekonomiju i život ljudi.“

Organizacija za ljudska prava sa sedištem u Sjedinjenim Državama, „Hjuman rajts voč“, saopštila je da je u gradu Azazu na severu Sirije, koji je pod pobunjeničkom kontrolom, u bombardovanju vladinih snaga poginulo više od 40 civila i ranjeno više od stotinu.

Predstavnici organizacije su obišli grad danas, dan posle napada u kojem je prema izveštaju ceo blok kuća sravnjen sa zemljom, a čiji su cilj možda bila dva obližnja objekta Sirijske slobodne armije.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE