Linkovi

Žestoki sukobi u Damasku


Oštećene zgrade u blizini Damaska
Oštećene zgrade u blizini Damaska

Opozicioni izvori navode da su trupe elitne Republikanske garde napale pobunjeničko uporište u predgrađu Daraja i da su naišle na žestoki otpor

Vojnici sirijske vlade, uz podršku tenkova, sukobili su se sa pobunjeničkim snagama iz opozicionog uporišta u jednom predgrađu Damaska. To su najžešći sukobi u glavnom gradu u poslednjih nekoliko meseci.

Opozicioni izvori navode da su trupe elitne Republikanske garde napale pobunjeničko uporište u predgrađu Daraja i da su naišle na žestoki otpor anti-vladinih boraca, koji su se držali svojih položaja uprkos vazdušnim napadima.

Posle višemesečnog sporog napretka, pobunjenici su prošle nedelje zauzeli nekoliko položaja sirijske vojske u obližnjim oblastima, uključujući bazu specijalnih snaga u blizini sirijskog trgovinskog centra Alepa.

Britanska vlada je u međuvremenu zvanično priznala sirijsku opozicionu koaliciju i pružiće joj komunikacionu i drugu podršku. Velika Britanija je deseta zemlja koja je priznala sirijsku opoziciju posle Francuske, Italije, Turske i arapskih država u Persijskom zalivu.

Takođe, turski ministar inostranih poslova je saopštio da su se države NATO-a složile da snabdeju Ankaru raketnim sistemima “Patriot“ u cilju odbrane od preko-graničnih raketnih napada iz Sirije. Mada će sistem imati isključivo odbrambenu svrhu, njime se naglašava i oštrije strano protivljenje sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu.
XS
SM
MD
LG