četvrtak, 28. april 2016

Aktuelno

Asad: Ostajem u Siriji

Sirijski predsednik je u intervjuu za TV program "Russia Today" rekao da „nije marioneta“ i da će živeti i umreti u Siriji

Sukobi u HuliSukobi u Huli
x
Sukobi u Huli
Sukobi u Huli
Glas Amerike
Sirijski predsednik Bašar al-Asad je izjavio da neće da napusti svoju zemlju i ponovo upozorio protiv vojne intervencije u Siriji.

U intervju za TV program „Raša tudej“ (Russia Today), Asad je rekao da bi intervencija izazvala „domino efekat“ sa posledicama u celom svetu. On je takođe rekao da „nije marioneta“ i da će živeti i umreti u Siriji. „Raša tudej“ je postavila delove intervjua na svoj veb sajt, bez navođenja kada je načinjen, ali uz napomenu da će sutra biti emitovan u celini.

Britanski premijer Dejvid Kameron je proteklih dana pomenuo da bi Asadu moglo da bude dozvoljeno da bezbedno ode iz Sirije, ako bi to garantovalo završetak građanskog rata u zemlji. Predstavnici sirijske opozicije inače danas u Kataru razgovaraju o formiranju šireg, jedinstvenijeg saveta pobunjenika i političkih ličnosti koji se bore za svrgavanje predsednika Asada. Taj savet bi kasnije izabrao prelaznu sirijsku vladu i usaglasio delovanje sa vojnim krilom pobune.

Članovi Sirijskog nacionalnog saveta, glavne opozicione organizacije u egzilu, trebalo bi da dobiju otpilike trećinu mesta u novom savetu. Uoči današnjeg sastanka u Dohi, Sirijski nacionalni savet je izabrao svoje vođstvo od 40 članova, ali se navodi da će se sastav verovatno proširiti, pošto u sadašnjem telu nema nijedne žene.

Sjedinjene Države su saopštile da očekuju da organizovana sirijska opozicija obuhvati i članove tog saveta, ali i druge organizacije. Državna sekretarka Hilari Klinton je prošle nedelje rekla da Sirijski nacionalni savet više ne može da se smatra istaknutim liderom opozicije. U međuvremenu, turski mediji prenose da je Turska naredila jermenskom avionu koji je leteo za Siriju, da sleti na aerodrom u Erzurumu, na istoku zemlje, radi pregleda tereta.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
27.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE