Linkovi

Turska zabrinuta zbog sirijskih Kurda


Pripadnici kurdske manjine u Turskoj
Pripadnici kurdske manjine u Turskoj

Turska strahuje da bi Kurdi u Siriji mogli da pruže utočište kurdskim separatistima iz Turske

Kurdi na severu Sirije tvrde da su preuzeli kontrolu nad većim mestima i gradovima u tom području. Kako izveštava dopisnik Glasa Amerike, Henri Ridžvel, Ankara se sada pribojava da bi sirijski konflikt mogao da se prelije preko turske granice, kao i da bi moglo doći do zaoštravanja sukoba sa kurdskim separatistima unutar Turske.

Mehmed Bervan, Kurd iz Džejlanpinara u jugoistočnom delu Turske, može sa svog kućnog praga da prati razvoj konflikta u Siriji. Njegova kuća leži dovoljno blizu liniji fronta da može da se dovikuje sa rođacima na drugoj strani granice. On već nedeljama prati kako se antivladin bunt u Siriji postepeno pretvara u građanski rat.

Naravno da bi ljudi voleli da žive zajedno. Ove ograde nisu ranije postojale. Svi smo bili članovi iste porodice. Ali kada su podigli ogradu, nas su razdvojili. Naše porodice su podeljene. Naša braća i stričevi sada žive na drugoj, sirijskoj strani,” kaže Mehmed Bervan.

Na sirijskoj strani ovog naselja, koje se na kurdskom zove Serekanije, a na arapskom Ras-al-Ajn, našlo se pod punom kontrolom kurdskih snaga. Izgleda mirno. Poslednje Asadove jedinice otišle su kada im je istekao rok pre dve nedelje.Turska je zabrinuta da bi Kurdi u Siriji mogli da pruže utočište kurdskim separatistima iz Turske, odnosno pripadnicima PKK.

U nedavnim napadima turskih snaga na kurdska uporišta poginulo je najmanje 11 ekstremista i šest vojnika. Na granici prema kurdskom regionu stacionirani su tenkovi i drugo teško naoružanje. Premijer Redžep Tajip Erdogan je upozororio da će Turska napasti borce PKK u Siriji.

“Dok Asadov režim vrši okrutne masakre u Siriji, treba pažljivo pratiti aktivnosti na severu zemlje. Ne smemo nikada da previdimo događaje koji potkopavaju našu bezbednost."

Mada se sirijski Kurdi još uvek nisu priključili pobuni u punoj meri, kurdske frakcije su nedavno pristale da se udruže. Hafiz Abdurahman, je kurdski aktivista za ljudska prava koji je prebegao u Tursku još prošle godine. On smatra da Turska ne treba da se brine.

Kurdi ne traže svoju državu u Siriji. Oni žele slobodnu Siriju i slobodu za Kurde koji će moći da ostvaruju svoja prava pošto su toliko dugo živeli u totalitarnom režimu.”

Bez obzira što Kurdi u Siriji proslavljaju novostečenu slobodu, kriza u Siriji dodatna je glavobolja za Tursku u njenom dugotrajnom konfliktu sa domaćim Kurdima.
XS
SM
MD
LG