petak, 29. april 2016

Aktuelno / Globalne teme

Klinton, Lavrov i Brahimi o Siriji

Međunarodna zajednica zabrinuta da bi vlada Sirije mogla da upotrebi hemisjko oružje protiv svojih građana

Broj žrtava u Siriji od početka konflikta
Broj žrtava u Siriji od početka konflikta
Glas Amerike
Američka državna sekretarka Hilari Klinton sastaće se sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom i mirovnim izaslanikom Ujedinjenih nacija Lakdarom Brahimijem do kraja dana, kako bi razgovarali o konfliktu u Siriji.

Sastanak je zakazan u jeku sve veće zebrinutosti međunarodne zajednice da se sirijska vlada možda priprema da upotrebi hemijsko oružje  protiv svog naroda.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun danas je u Bagdadu ponovio upozorenje koje su Siriji prethodno uputile zapadne zemlje.
 
"Izrazio sam najdublju zabrinutost vladi Sirije i poslao pismo predsedniku Asadu pre dva dana, kao i pre par meseci. Veoma sam zabrinut zbog bilo kakve mogućnosti upotrebe hemijskog oružja jer onda će neko morati da bude izveden pred lice pravde i dovešće do ozbiljnih posledica po te ljude“. 
 
Jedan visoki američki zvaničnik izjavio je da će se Hilari Klinton i Sergej Lavrov do kraja dana sastati sa međunarodnim izaslanikom Brahimijem u Dablinu, na marginama konferencije o ljudskim pravima.
 
Američke TV mreže NBC i Foks Njuz – navode izjave američkih zvaničnika – de je sirijska vojska u pripravnosti da upotrebi bombe sa smrtonosnim gasom sarinom i da čeka konačno naređenje.
 
U međuvremenu, nastavlja se nasilje u sirisjkoj prestonici Damasku. Jedno vozilo je eksplodiralo ispred sedišta Sirijskog arapskog Crvenog polumeseca.
 
Zamenik ministra spoljnih poslova Sirije Fejsal Makdad odbacio je zabrinutosti zbog upotrebe sarina, rekavši televiziji Al-Manar iz Libana da zapadne zemlje potežu tu pretnju kao izgovor za intervenciju.
 
Takođe danas, nemačka vlada odobrila je slanje odbrambenih projektila tipa „Patriot“ i vojnika u Tursku, kako bi se članica NATO-a zaštittila od mogućih sirijskih napada. Očekuje da sa meru odobri i nemački parlament.

Tokom narednih nekoliko nedelja pomoć pri razmeštanju projektila u Turskoj očekuje se i od Holandije i SAD.

NATO je ranije ove nedelje doneo odluku da pošalje raketni odbrambeni sistem u Tursku.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE