petak, 29. april 2016

Aktuelno

Turski premijer upozorava Siriju

Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas Siriju da se uzdrži od novih napada preko granice

Turski vojnici u patroli kraj sirijske graniceTurski vojnici u patroli kraj sirijske granice
x
Turski vojnici u patroli kraj sirijske granice
Turski vojnici u patroli kraj sirijske granice
Glas Amerike
U zapaljivom govoru održanom danas u Istanbulu Erdogan je rekao da režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada ne bi trebalo da proverava sposobnost Turske da uzvrati udarac.
 
Erdogan je to izjavio dva dana pošto je u sirijskom minobacačkom napadu na turski pogranični grad Akčakale poginulo petoro civila. Bio je to jedan od najozbiljnijih prekograničnih incidenata u 18-mesečnom ustanku u Siriji.
 
Posle tog napada turske snage otvorile su artiljerijsku vatru na ciljeve u Siriji, a turski parlament je odobrio vojne akcije van granica, ukoliko to bude neophodno.
 
Hju Poup, istraživač Međunarodne krizne grupe koja radi na sprečavanju konflikata u svetu, izjavio je za Glas Amerike da je najverovatnije da će Turska preduzeti neku ozbiljnu vojnu akciju samo ako Sirija bude sprovela novi napad preko granice.
 
U međuvremenu, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija osudio je napad sirijskih snaga na grad Alepo u kome je poginulo na desetine, a ranjeno više od 100 ljudi.
 
U sredu, u centru Alepa koji je pod kontrolom vladinih snaga, dogodile su se četiri eksplozije. Opozicione grupe kažu da je poginulo najmanje 48 osoba, pretežno pripadnika sirijskih snaga bezbednosti, dok sirijski državni mediji kažu da je broj žrtava 31.
 
U saopštenju svetske organizacije kaže se da je odgovornost za taj napad preuzela jedna grupa povezana sa terorističkom mrežom Al-Kaida.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE