ponedeljak, 08. februar 2016

Aktuelno

Konflikt u Siriji sve više sektaški

Ujedinjene nacije upozoravaju da borbe u Siriji sve više postaju sukob između sunita i alavita i da civili trpe "nemerljiva razaranja i patnje"

Pobunjenički borci u SirijiPobunjenički borci u Siriji
x
Pobunjenički borci u Siriji
Pobunjenički borci u Siriji
Glas Amerike
Ujedinjene nacije su objavile podatke o civilnim žrtvama gotovo dvogodišnjeg sukoba u Siriji, naglasivši da hiljade ginu u borbi čija je priroda sve više sektaška.

U novom izveštaju, istražitelji Ujedinujenih nacija za ljudska prava uakzuju da je glavna podela na manjinsku alavitsku zajednicu koja podržava predsednika Bašara al-Asada i sunitsku većinu, koja pretežno podržava pobunjenike.

Paulo Pinjeiro, predsednik Komisije Svetske orgaizacije za Siriju, kaže da su se u borbu umešale i ostale sirijske manjinske zajednice, uključujući hrišćane, Kurde i Turkmene. U izveštaju se ističe da borbe sirijskim civilima „donose nemerljivo razaranje i ljudske patnje“ i da se humanitarna situacija od kraja septembra rapidno pogoršava. Navodi se da se kršenje ljudskih prava nekažnjeno nastavlja.

Zapaža se i dramatično povećanje nasilja u glavnim gradovima, posebno u Damasku i Alepu, kao i povećanje napada na kulturne spomenike. U izveštaju se navodi da su se u konflikt umešali i strani borci. Istražitelji zaključuju da je politički sporazum putem pregovora jedini put ka završetku nasilja.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
05.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE