četvrtak, 05. maj 2016

Aktuelno

Međunarodni posrednik doputovao u Damask

Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige pokušava da nagovori dve strane na primirje tokom predstojećeg praznika Kurban bajrama

Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdar BrahimiIzaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdar Brahimi
x
Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdar Brahimi
Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdar Brahimi
Glas Amerike
Međunarodni mirovni izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige Lakdar Brahimi stigao je danas u Damask radi razgovora sa sirijskim funkcionerima o uspostavljanju privremenog primirja u 19-mesečnom ratu između vladinih snaga i pobunjeničkih grupa.
 
Očekuje se da će Brahimi sutra ujutro razgovarati sa sirijskim ministrom inostranih poslova Validom Mualemom, a očekuje se da će se susresti i sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom.
 
Mirovni izaslanik nagovara sirijske funkcionere da podrže prekid vatre tokom četvorodnevnog muslimanskog praznika Kurban bajrama, koji počinje 26. oktobra. Generalni sekretari Ujedinjenih nacija i Arapske lige objavili su danas saopštenje u kome pozivaju na primirje tokom tog verskog praznika.
 
Posle jučerašnjeg sastanka sa jordanskim ministrom inostranih poslova Brahimi je rekao novinarima da bi predah u sukobima mogao da izgradi poverenje i doprinese uspostavljanju dužeg primirja.
 
Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu takođe je pozvao sirijske snage i pobunjeničke grupe da poštuju prekid vatre.
 
Sirijski aktivisti i zdravstveni funkcioneri kažu da su u vazdušnim napadima vladinih snaga, u sredu uveče i četvrtak ujutro u pokrajinama Idlib i Alepo, poginule najmanje 43 osobe, među njima mnogo dece.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
04.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE