sreda, 04. maj 2016

Aktuelno / Medicina

Prva transplantacija materice sa majke na ćerku

VOA LogoVOA Logo
x
VOA Logo
VOA Logo
Glas Amerike
Švedski lekari saopštili su da su izveli prve na svetu transplantacije materice sa majke na ćerku, ali da neće smatrati da su uspeli sve dok jedna od dve žene, koje su primile materice, ne rodi zdravo dete.

Šef medicinskog tima na Univerzitetu u Geteborgu kaže da je više od 10 hirurga učestvovalo u operacijama prošlog vikenda, tokom kojih su presađene materice od dve žene u postmenopauzi, njihovim ćerkama, u svojim tridesetim.

Jedna od dve mlađe žene rođena je bez materice, dok je druga izgubila svoju zbog raka pre više godina.

Lekari kažu da su izabrali transplantaciju sa majki na ćerke kako bi umanjili šanse za odbacivanje organa i zato što se pokazalo da su donirane materice plodne. Stručnjaci veruju da post-menopauzne materice mogu da održe trudnoću, kada se presade mlađim ženama.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE