utorak, 09. februar 2016

Aktuelno / Globalne teme

Obojeni dijamanti sve popularniji

Ružičasti i drugi obojeni dijamanti su dobra investicija jer im cena raste daleko brže od bilo kog berzanskog indeksa – Dau Džounsa, Nasdaka pa čak i od zlata.

"Vitelbah" - retki plavi dijamant od 35,56 karata na aukciji 2008. prodat je za 24,4 miliona dolara.
"Vitelbah" - retki plavi dijamant od 35,56 karata na aukciji 2008. prodat je za 24,4 miliona dolara.
Glas AmerikeAP
Ako imate milion dolara i želite da ih sačuvate, dobar način je kupovina obojenog dijamanta. Ta retka vrsta dragog kamenja u poslednje vreme se sve više traži i cene neprestano rastu.

Obojeni dijamanti su retki jer predstavljaju anomaliju, odnosno dijamant sa primesom. Jedan karat obojenog dijamanta od 5 grama košta do milion dolara.

Lajbiš Polnauer, predsednik i osnivač izraelske firme Lajbiš i kompanija, kaže da je potražnja za obojenim dijamantima dramatično porasla jer su veoma privlačni.

“Svaka dama želi ružičasti dijamant. Ne mogu to da objasnim… ali obojeni dijamanti su drugačiji, seksi i uzbudljivi”, kaže Polnauer

Dijamanti su kristali ugljenika formirani pre milijardu do 3 milijarde godina, duboko u zemlji, pod ogromnim pritiskom i temperaturom. Pronalaženi su čak 13 kilometara duboko, ali često se nalaze i blizu površine zemlje, najčešće tamo gde su ih izbacile vulkanske erupcije.

Obojeni dijamanti su rezultat male količine primesa u inače bezbojnim kristalima, kaže draguljarski stručnjak Eden Rahminov.

“Lepi obojeni dijamanti su veoma retki jer su izuzetak od pravila pa se zato nalaze u malim količinama. Ljudi misle da ih ima na hiljade, ali godišnje se pronalazi najviše 90 do sto primeraka”, kaže Rahminov.

U svojoj neprivlačnoj ali veoma dobro osiguranoj radionici draguljar Roj Fuks polira dijamante do perfekcije. I najmanja greška može da košta na stotine hiljada dolara. Za to on koristi kompjuterski program koji simulira mapu nebrušenog dijamanta i proračunava kako da se maksimalno iskoristi veličina kamena i kao da se dobije najintenzivnija boja.

Lajbiš Polnauer napominje da dijamanti nemaju samo estetsku vrednost.

“Ružičasti i drugi obojeni dijamanti su dobra investicija jer im cena raste daleko brže od bilo kog berzanskog indeksa – Dau Džounsa, Nasdaka pa čak i od zlata”, kaže on.

Eden Rahminov dodaje da se obojeni dijamanti više traže jer se njihovo tržište proširuje.

“Sve manje i manje dijamanata se pronalazi svake godine. A potražnja raste jer u svetu raste broj bogatih, naročito u Rusiji, Indiji, Brazilu i Kini, koji su ogromna tržišta za obojene dijamante”, kaže Rahminov.

Oba draguljara napominu da se danas transakcije uglavnom obavljaju preko interneta i da dijamante podjednako kupuju privatna lica i dizajneri nakita širom sveta.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
08.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE