subota, 30. april 2016

Aktuelno / Nauka i tehnologija

Američka svemirska istraživanja 2012.

2012. prva je puna godina u kojoj Sjedinjene Države nisu imale letelicu za prevoz astronauta do Međunarodne svemirske stanice.

Kapsula Dragon napušta Medjunarodnu svemirsku stanicu
Kapsula Dragon napušta Medjunarodnu svemirsku stanicu
Suzen Presto
2012. prva je puna godina u kojoj Sjedinjene Države nisu imale letelicu za prevoz astronauta do Međunarodne svemirske stanice. Ali jedna mlada privatna kompanija pokazala je da može ono što država trenutno ne može – da šalje letelice do stanice u orbiti. Novinarka Glasa Amerike Suzen Presto pripremila je prilog o dostignućima i budućnosti američkih svemirskih letova.

Ovogodišnji transport dva svemirska šatla do njihovih muzeja privukao je veliku pažnju, dok se jedna nova letelica vinula ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

U maju, kapsula Dragon, lansirana raketom Falkon 9, postala je prva privatna letelica koja se spojila sa stanicom. Raketu i kapsulu izgradila je kalifornijska kompanija Spejs eks, koju je osnovao milijarder Elon Mask.

“Uzbuđen sam jer je ovo bio ključni korak koji nagoveštava da je mogućnost da ljudi jednom žive i na drugim planetama mnogo, mnogo realnija”, rekao je Mask.

NASA takođe sarađuje sa Korporacijom Orbitalne nauke, koja razvija raketu Antares i teretnu kapsulu Signus, čiji let do stanice se planira za 2013. Direktor agencije NASA je Čarls Bolden.

“Transport do Međunarodne svemirske stanice predajemo privatnom sektoru kako bismo se usredsredili na ono što najbolje znamo – istraživanje dubljeg svemira, sa misijama do jednog asteroida i do Marsa”, rekao je Bolden.

Tehničari Spejs Eks pregledaju svemirsku letelicu DragonTehničari Spejs Eks pregledaju svemirsku letelicu Dragon
x
Tehničari Spejs Eks pregledaju svemirsku letelicu Dragon
Tehničari Spejs Eks pregledaju svemirsku letelicu Dragon
NASA razvija do sada najveću raketu, nazvanu Svemirski lansirni sistem, i kapsulu Orion, koja će poneti astronaute 15 puta dalje od Međunarodne svemirske stanice. Probni let bez posade planira se za 2014.

Na jednoj naučnoj izložbi u Vašingtonu kapsula Orion privukla je znatnu pažnju.

“Drago mi je da se svemirski program nastavlja jer mi se u jednom trenutku učinilo da je takoreći zamro. Ali nije i izgleda sjajno”, rekao je učenik Endru Klensi.

NASA ima ugovore sa tri američke kompanije koje grade kapsule za prevoz astronauta do niske orbite.

Kapsula Dragon prevoziće teret, a kroz tri godine možda i ljude. Boing gradi kapsulu CST-100, sa sedam sedišta, koja će moći da sleće na čvrsto tlo. Korporacija Sijera Nevada razvija letelicu nazvanu Drim čejser.

Ta partnerstva sa Nasom podstiču inovacije, kaže profesor Američkog univerziteta, u Vašingtonu, Hauard Mekardi.

“Kratkoročno - Spejs eks vodi. Razvili su se. U dugoročnom smislu, to je kao trka 50-tih godina između letelica sa krilima i bez njih. Niko ne zna koja tehnologija će pobediti”, kaže Mekardi.

NASA kaže da će, u saradnji sa partnerima, astronauti ponovo poletati sa američkog tla najdalje za pet godina.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE