utorak, 03. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Kritike presude ruskim pankerkama

AFP javlja da je u telefonskoj anketi moskovskog radija Eho, čak 77 odsto slušalaca navelo da je "nemoguće složiti se sa presudom"

Aktivisti s maskama pružaju podršku bendu "Pusi rajot" na demostracijama u Varšavi
Aktivisti s maskama pružaju podršku bendu "Pusi rajot" na demostracijama u Varšavi
Glas Amerike
Rusija se suočava sa sve glasnijim kritikama dvogodišnje zatvorske kazne izrečene članicama ženskog pank benda "Pusi rajot" po optužbi za huliganizam, zbog protesta koji su održale u pravoslavnoj crkvi u Moskvi.

Sudija je juče izrekla presudu za tri devojke, koja je izazvala demonstracije u gradovima širom sveta, uključujući Moskvu, London, Pariz i Njujork.

Branioci benda planiraju da ulože žalbu na presudu.

Njihove klijentkinje uhapšene su u martu, pošto su u najvećoj pravoslavnoj crkvi u Moskvi izveli takozvanu "pank molitvu", tražeći od Device Marije da oslobodi zemlju od Vladimir Putina, koji je nekoliko nedelja posle protesta osvojio treći predsednički mandat.

Pravoslavna crkva juče je izdala saopštenje u kome poziva ruske vlasti da se u okviru zakona "smiluju" na članice benda "Pusi rajot".

Francuska novinska agencija javlja da je u telefonskoj anketi koju je sporveo moskovski radio Eho, čak 77 odsto slušalaca navelo da je "nemoguće složiti se sa presudom".

SAD su presudu nazvale "disproporcionalnom" i pozvale ruske vlasti da preispitaju slučaj i pobrinu se da pravo slobode izražavanja bude ispoštovano. Presudu su kritikovali Evropska unija i Amnesti Internešnal.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: Nezavisan iz: Srbija
20.08.2012 23:21
Protesti su nesvisli jer nema te zemlje u svetu koja dozvoljava da se u crkvi pravi perfomans sa sprdnjom crkvi i Predsedniku Republike. E sto je to Rusija izgleda da upravo to u njoj ne bi trebalo da vazi.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE