Linkovi

Vučić i Rama: Srbi i Albanci za mir i Evropu


Srpski premijer Aleksandar Vučić i albanski premijer Edi Rama na konferenciji za novinare u Tirani.
Srpski premijer Aleksandar Vučić i albanski premijer Edi Rama na konferenciji za novinare u Tirani.

U toku istorijske posete srpskog premijera Albaniji, premijeri Vučić i Rama zaključili su da i dalje imaju različite stavove u vezi sa Kosovom, dve zemlje dele zajedničke, evropske ciljeve.

Razgovor sa najvišim državnim zvaničnicima, a pre svega sa premijerom Albanije Edijem Ramom obeležilo je prvi dan posete predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Tirani. Još jednom potvrđeno da je ključna tačka oko koje se dve zemlje ne slažu i dalje je Kosovo i Metohija, ali je pokazana spremnost za saradnju i razvoj odnosa.

Uz najveće državne počasti i maksimalno obezbeđenje premijer Srbije Aleksandar Vučić je danas dočekan u Tirani i nema sumnje da je reč o istorijskoj, prvoj poseti jednog premijera Srbije Albaniji. Ključni događaj – sastanak sa domaćinom, albanskim premijerom Edijem Ramom održan je iza zatvorenih vrata, a posle razgovora dva pemijera su bila saglasna da imaju različite stavove, pre svega oko Kosova.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Rama je rekao da je Kosovo i dalje važna tema za odnose Srbije i Albanije, da vrednuje dijalog Beograda i Prištine, i da ga vidi kao vrata za otvaranje novog poglavlja u odnosima između Srbije i Albanije. To što imamo različite stavove oko nekih stvari ne znači da nismo svesni činjenice da dve zemlje igraju značajnu ulogu u očuvanja mira u regionu, dodao je Rama:

"Srbi i Albanci će raditi za mir, ne samo za sutra za Srbiju i Albaniju, nego i za region, i Evropu u celini. Pre deset godina mi smo tražili Evropu, a danas Evropa traži nas, ceo Balkan. Balkanu je potrebna Evropa, isto koliko Evropi treba Balkan. Mir i stabilnost u evropskim integracijama je ono što nam je potrebno na Balkanu."

Izražavajući ponos što je prvi premijer Srbije u poseti Albaniji, Aleksandar Vučić je rekao da je došao u Tiranu da pruži ruku prijateljstva albanskom narodu i albanskom premijeru Ediju Rami. On rekao da Beograd želi dobre i iskreno prijateljske odnose sa Tiranom i konstatovao da politički odnosi mogu biti bolji.

Po njegovim rečima status i ključna pitanja oko Kosova i Metohije su osnovne tačke neslaganja dve zemlje:

"Ne slažemo se, pre svega, oko statusa i ključnih pitanja oko Kosova i Metohije. Kao što rekoh, Srbija Kosovo i Metohiju doživljava kao svoju teritoriju, Albanija kao nezavisnu. Ali, kao što smo spremni da razgovaramo, i da nastavljamo razgovore između Beograda i Prištine, tako smo uvek na učtiv, pristojan i prijateljski način spremni da prevazilazimo sve naše razlike sa Tiranom."

Tokom današnjem posete Tirani Vučić se sastao i sa predsednikom Albanije Bujarijem Nišanijem, predsednikom parlamenta Iljirom Metom i gradonačelnikom Tirane Ljuljzimom Bašom. Premijer Srbije se sastao i sa predstavnicima udruženja Srba u Albaniji, a za sutra je predviđeno učešće Vučića na međunarodnom ekonomskom forumu, kome će prisustvovati i premijeri iz regiona.

XS
SM
MD
LG