nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno

Okršaji na granici dva Sudana?

Sudanske snage u naftom bogatom području Heglig, na granici sa Južnim Sudanom, 24. april 2012.
Sudanske snage u naftom bogatom području Heglig, na granici sa Južnim Sudanom, 24. april 2012.
Vesti Amerike

Južnosudanska armija saopštila je da je Sudan započeo napade duž granice dve zemlje. Komandant snaga južnosudanske armije Džejms Gatluak izjavio je za Glas Amerike da su sudanske oružane snage protiv njegovih vojnika upotrebile artiljeriju i borbene helikoptere  ranivši četiri osobe.

On je istakao da je Južni Sudan spreman da se vrati pregovorima ali da će morati da se brani ukoliko se to pokaže neophodnim. Predstavnik sudanske armije je demantovao da je bilo bombaških napada u komentarima koje je prenela Francuska novinska agencija.

Juče je Sudan proglasio vanredno stanje duž granice sa Južnim Sudanom. Sudanska zvanična novinska gencija SUNA izvestila je da se tim dekretom Kartumu pružaju šira ovlašćenja da hapsi i sudi osujmnjičenima. Njime se predsedniku Omaru al Baširu i „svima kojima on pruži mandat“ daje pravo da uspostave „specijalne sudove“ koji će se baviti krivičnim i terorističkim slučajevima.

Tom merom je takodje suspendovan ustav u pograničnim oblastima, a uveden je i trgovinski embargo protiv Juga. Sudan i Južni Sudan se spore oko zarade od nafte i razgraničenja duž granice posle prošlogodišnjeg proglašenja nezavisnosti Južnog Sudana.

Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE