Linkovi

"Pajreks" slavi 100. rodjendan


Staklene posude Pajreks prisutne su u gotovo svakom američkom domaćinstvu.
Staklene posude Pajreks prisutne su u gotovo svakom američkom domaćinstvu.

Pre tačno 100 godina, jedan novi brend kuhinjskog posuđa pod imenom Pajreks, ušao je na američko tržište i duboko urezao svoje ime u psihologiju potrošača.

Te vatrostalne posude i dalje se proizvode, a stariji modeli su sada u vlasništvu kolekcionara.

Karakterističan zvuk stavljanja poklopca na posuđe Pajreks prepoznatljiv je mnogima s obzirom da se čuje u kuhinjama širom sveta.

Vatrostalno staklo je prvi put napravljeno u Nemačkoj krajem 19. veka, ali tada se koristilo za fenjere ili tegle za telegrafe i telefonske baterije.

Korist takvog stakla za kuvanje otkrivena je slučajno. Naučnik iz kompanije za proizvodnju pod imenom Corning Glass Works u državi Njujork doneo je svojoj supruzi teglu za baterije napravljenu od tzv. borosilikatnog stakla, otpornog na toplotu i habanje.

“Kada je pokušala da ispeče kolač u toj tegli za bateriju, otkrila je da je pečenje efikasnije i znatno bolje nego što je bilo u keramičkim ili metalnim posudama”, kaže Keli Eliot iz Muzeja stakla “Korning”. Ona dodaje da je Pajreks posuđe postalo hit istog momenta kada se pojavilo na tržištu 1915. godine.

Vatrostalne posude su u početku pravljene od bezbojnog stakla, ali ih je kompanija ubrzo ponudila potrošačima u bojama popularnim u to vreme.

Vlasnica antikvarnice za posuđe u Skoši u Njujorku, Kejt Halas objašnjava da je ovo posuđe u retro bojama vrlo traženo među kolekcionarima.

“Potpuno je ludo! Ali popularni modeli su roze i svetlo plavi. Ova tzv. prijateljska šara se prvi put pojavila 1970-ih i ona je vrlo vredna za kolekcionare”.

S obzirom da ne reaguje na promene temperature, borosilikatno staklo se takođe koristi za astronomsku opremu, kao npr. za ogledalo veličine 5 metara u teleskopu u opservatoriji Palomar.

Što se tiče posuđa Pajreks, njega i dalje proizvode kompanije koje su kupile pravo na to prepoznatiljivo ime.

XS
SM
MD
LG