Linkovi

Stopa nezaposlenosti najniža u 6 godina


Na vratima prodavnice Urban Outfitters u Bostonu istaknut je znak da lanac zapošljava nove radnike.
Na vratima prodavnice Urban Outfitters u Bostonu istaknut je znak da lanac zapošljava nove radnike.

Stopa nezaposlenosti u SAD pala je na 5,9 odsto, što je najniži nivo u poslednjih 6 godina. S druge strane, direktorka MMF-a upozorava da je globalni ekonomski oporavak slabiji nego što se očekivalo pre 6 meseci.

U današnjem izveštaju Sekretarijata za rad takodje se navodi da je u septembru američka ekonomija dodala neto 248 hiljada radnih mesta. Obe cifre su bolje od onih koje su ekonomisti očekivali. Neki ekspertri ocenujuju da bi ovi pozitivni podaci mogli da navedu američku centralnu banku da podigne kamatne stope do sredine sledeće godine. Proteklih godina federalne rezerve su spustile kamatne stope na rekordno nizak nivo u nastojanju da stimulišu ekonomiju i smanje nezaposlenost.

U medjuvremenu, izvršna direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard izjavila je da se svetska ekonomija i dalje suočava sa nasledjem ozbiljne krize proteklih godina i da je njen oporavak razočaravajući.

Lagard je u jučerašnjem izlaganju u Vašingtonu uoči zasedanja medjunarodnih finansijskih institucija sledeće nedelje, apelovala na vlade širom sveta da usvoje mere koje će promovisati ekonomski rast. Ona je rekla da je ekonomski oporavak slabiji nego što se očekivalo pre 6 meseci. Lagard je podsetila da je MMF za sledeću godinu predvideo umereni rast, dodavši da će ta prognoza morati da bude modifikovana ukoliko oporavak bude usporen.

XS
SM
MD
LG