Linkovi

Stoltenberg preuzeo dužnost u NATO-u


Novi generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na svojoj prvoj konferenciji za novinare u toj funkciji u sedištu NATO-a u Briselu.
Novi generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na svojoj prvoj konferenciji za novinare u toj funkciji u sedištu NATO-a u Briselu.

Za vojni savez trenutno najveći izazov jeste ukrajinska kriza, izazvana ruskom agresijom, rekao je danas Jens Stoltenberg, novi generalni sekretar NATO, obraćajući se medijima povdom prvog dana na novoj dužnosti.

Otišao je beskompromisni, za mnoge pretvrdi Danac Rasmusen, kojem mnogi, upravo zbog njegove osobine da ne popušta nikome, posebno ne Rusima, ne predvidjaju blistav nastavak karijere. Bio je omiljen na istoku Alijanse, medju zemljama koje preko brda vide ruske tenkove i iznad čijih glava nerijetko prolijecu migovi.

Dolazi umjereni Norvežanin, socijalista, ekonomista, čije iskustvo na polju odbrane je jednako nuli, a čija blagost, opet prema Rusima, izaziva više od podozrenja istih onih istočnjaka. Medjutim, ne treba žuriti sa presudom, tim prije što je novi generalni sekretar NATO svoje prvo obraćanje javnosti započeo riječima:

“Najveći izazov za euro-alantsku zajednicu je ukrajinska kriza, izazvana ruskom agresijom. Nedavni samit je jasno definisao našu poziciju: NATO ne traži sukob sa Rusijom, ali nema kompromisa o principima na kojima počiva Alijansa, sigurnost Evrope i Amerike – nastavićemo sa podrškom nezavisnoj, suverenoj i stabilnoj Ukrajini."

Trebaju li Rusi da se povuku sa Krima da bi se obnovile partnerske veze na relaciji NATO-Moskva? Očekivano, bez direktnog odgovora...

“Ono što treba da vidimo je promjena u potezima koje vuče ruska strana, treba da vidimo promjene koje znače poštovanje medjunarodnih zakona kao i dokaze o tome da poštuju svoje medjunarodne obaveze”, kazao je Stoltenberg.

Kada je riječ o medjunarodnoj koaliciji u borbi protiv tzv Islamske države, Stoltenberg pozdravlja tu inicijativu, naglašavajući da stoje na usluzi iračkoj vladi, bez preciziranja o kakvim usligama je riječ.

Iako je još rano za predvidjanja, čuju se razmišljanja kako sa novim sekretarom treba očekivati mekši pristup Alijanse Moskvi, koja je samo dan ranije "nagradjena" nastavkom evropskih sankcija, jer sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine još nije na pravi način primjenjen na terenu. I za kraj, opet o sada već bivšem generalnom sekretaru Rasmusenu - on će, kako je najavio najbližim saradnicima, osnovati privatnu konsultantsku firmu koja će se baviti širokim spektrom pitanja - od mendjunarodne bezbjednosti do transatlantskih odnosa.

XS
SM
MD
LG