Linkovi

NATO: Rusija i dalje u Ukrajini


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Rusija i dalje naoružava i obučava pobunjenike u istočnoj Ukrajini, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i pozvao Moskvu da povuče svoje snage i poštuje sporazum o prekidu vatre iz Minska.

Generalni sekretar vojne Alijanse, Jens Stoltenberg je u generalštabu NATO-a u Monsu u Belgiji, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa vrhovnim komandantom NATO snaga u Evropi, američkim generalom Filipom Bridlavom rekao da je Rusija nastavila da naoružava pobunjeničke snage u istočnoj Ukrajini, pozvavši zaraćene strane da pomognu stranim posmatračima da sprovode primirje.

Upitan da prokomentariše izjavu američkog diplomate da su ruski tenkovi prešli u Ukrajinu u poslednjih nekoliko dana, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izbegao konkretan odgovor, ali je rekao - "Ono što mogu da potvrdim jeste da smo videli, i dalje vidimo, rusko prisustvo i snažnu podršku separatistima u istočnoj Ukrajini. Vidimo dostavu opreme, snaga i obuke. Dakle Rusija je i dalje u istočnoj Ukrajini i već duže vreme pružaju znatnu pomoć separatistima te pozivamo Rusiju da povuče sve svoje snage iz te oblasti i da poštuje sporazum iz Minska”.

Stoltenberg i general Bridlav rekli su novinarima da je prioritet NATO-a u Ukrajini da se posmatračima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) pruži bezbedno i slobodno kretanje, kao i obiman broj informacija neophodnih za sprovođenje mirovnog sporazuma.

Bridlav je istakao da NATO ne može da potvrdi da li se broj boraca i oružja promenio od procena pre početka prekida vatre zbog poteškoća praćenja kretanja na terenu.

"Primetili smo neka pomeranja teškog naoružanja i vojne snage u blizini linije kontakta. Trenutno ne znamo kuda su se pomerili. Nazad preko ruske granice? Negde drugde?", rekao je glavnokomandujući NATO snaga u Evropi, Bridlav.

Ukrajinska vlada tvrdi da pobunjenici gomilaju naoružanje u depoima u blizini Donjecka na istoku Ukrajine.

Stolteneberg je na to rekao da bi gomilanje tog oružja, što je inače obavljeno bez prisustva posmatrača, moglo da se iskoristi za buduću borbu.

"OEBS-u treba pun pristup granici, ali i oblasti gde bi prekid vatre trebalo da se poštuje, uklučujući i prostor, liniju po kojoj bi premeštanje teškog naoružanja trebalo da se odvija”, poručio je Stoltenberg.

Visoka zvaničnica Stejt departmenta Viktorija Nuland juče je rekla američkom Kongresu da su ruski tenkovi i artiljerija prešli u istočnu Ukrajinu u poslednjih nekoliko dana što je kršenje primirja dogovorenog u Minsku u Belorusiji 12. februara.

XS
SM
MD
LG