Linkovi

Saopštenje Stejt departmenta povodom smrti Bena Bredlija


Stejt department izdao saopštenje povodom smrti Bena Bredlija
Stejt department izdao saopštenje povodom smrti Bena Bredlija

Beb Bredli je bio legendarni glavni i odgovorni urednik ove zemlje. Bio je hrabar, neustrašiv te istrajan i baš kao što pamtimo njegovu ljubav za politiku i ljude, njegov legat definiše veliko novinarstvo: otkrivao je činjenice, dozvoljavao da one ispredu priču, bez obzira gde da je to vodilo.

Teško je objasniti eru Pentagonskih dokumenata onima koji je nisu doživeli. Magnitudu i konsekvence odluka koje su donosili Ben Bredli i Ketrin Grejem, gotovo je nemoguće preneti onima koji nisu savremenici tih dogadjaja. Za to je bila potrebna hrabrost. Te odluke su otkrivale istinu, spasavale živote. To je danas retkost. Nema mnogo novinara koji mogu da se pohvale da su doneli odluku da kažu ne najmoćnijima na svetu i učine ono što je ispravno. To nije bilo lako. To je upravo ono što je Ben Bredli učinio kada je objavio Pentagonska dokumenta i ponovo tokom afere Votergejt.

Ben je izumitelj moderne novinske redakcije. On je mario za Vašington Post kao instituciju i za ljude koji su tu radili. I sam je bio vašingtonska institucija rodjena i rasla u Bostonu.

XS
SM
MD
LG