Linkovi

Odbornici najavljuju protest protiv Euleksa


Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica

Odbornici Skupština opština Zvečan, Zubin Potok, Severna Mitrovica i Leposavić poručili suda Euleks snosi "isključivu odgovornost za porast tenzija na severu Kosova".

Odbornici četiri opštine sa severa Kosova najavili su danas proteste protiv Euleksa zbog toga što, kako su naveli, ta misija radi suprotno od svog mandata. Zajedničkoj sednici u Zvečanu prisustvovao je i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić koji je poručio da će, uprkos svim teškoćama, država Srbija ostati uz svoj narod.

Odbornici Skupština opština Zvečan, Zubin Potok, Severna Mitrovica i Leposavić poručili su sa zajedničke sednice koja je održana u Zvečanu da Euleks snosi "isključivu odgovornost za porast tenzija na severu Kosova". Na sednici je rečeno da Euleks deluje suprotno od svog mandata i da je svojim aktivnostima u prethodnih nekoliko meseci izgubio poverenje onih koje treba da štiti. U zaključcima sa sednice se navodi da su odbornici doneli odluku o početku mirnih protesta, zbog kako je rečeno, "samovolje i vanpravnog delovanja Euleksa".

„.U cilju sprečavanja daljeg kršenja normi domaćeg i međunarodnog prava i daljeg udaljavanja od ostvarivanja vitalnih interesa srpskog naroda na severu Kosova i Metohije, kao i proklamovanih ciljeva međunarodne zajednice u Pokrajini, odbornici skupštine četiri opštine na severu Kosova donose odluku o otpočinjanju masovnih mirnih protesta protiv samovolje i vanpravnog delovanja Misije Euleks“, navodi se u zaključcima sa današnje sednice.

Današnjoj zajedničkoj sednici četiri Skupština opština sa severa Kosova prisustvovao je I direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo I Metohiju Marko Đurić koji je poručio da će, uprkos svim teškoćama, država Srbija ostati uz svoj narod i da se na Srbiju uvek može računati kada su pravda i prava Srba na Kosovu ugrožena.

“Moramo što pre početi sa izgradnjom i jačanjem naših političkih institucija u kojima se Srbi pitaju, u kojima Srbi odlučuju o svojoj sudbini i kojima niko na svetu ne može da ospori legitimitet i legalitet, a to su srpske op[tine na Kosovu i buduća Zajednica srpskih opština", rekao je Đurić

U zaključcima sa vanredne sednice odbornici su još ocenili da je političko-bezbednosna situacija na severu Kosova "sve nestabilnija i pozvali predstavnike Euleksa na odgovorno ponašanje i razgovore o kako je rečeno, “ momentalnom prestanku progona”.

XS
SM
MD
LG